Kitárul a Costa Rica-i börtönajtó Elena Udrea előtt

Sorra engedik szabadon a korrupció miatt elítélt politikusokat, miután az alkotmánybírák szerint törvénysértés történt a legfelsőbb bíróság öttagú bírói testületeinek kijelölésekor.
Hirdetés

Jó hírt kapott ma a Costa Ricában raboskodó Elena Udrea: a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy felfüggeszti a börtönbüntetés letöltését, melyet a Bute-gála ügyében szabtak ki, így hamarosan szabadon engedhetik. Hasonló döntés született Tudor Breazu ügyében is, akit korábban három év letöltendőre ítéltek ugyanebben az ügyben.

A mai nap folymán értesítették a Costa Rica-i hatóságokat is a döntésről, akik korábban elutasították Elena Udrea volt turisztikai miniszter és Alina Bica, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) volt főügyésze szabadlábra helyezését mindaddig, amíg a kiadatási eljárás le nem zárul.

A védőügyvédek azért nyújtottak be fellebezzést, mert nem a törvényeknek megfelelően állt össze az ügyben döntő bírói testület. Elena Udra ügyvédje szerint illegálisan tartják fogva védencét, ráadásul embertelen körülmények között, csecsemőjétől távol.

A legfelsőbb bíróság ítéleteket meghozó öttagú tanácsainak törvénytelen összeállítása miatt folyamatosan függesztik fel a korrupciós ítéletek végrehajtását: Rudel Obreja, az ökölvívó-szövetség volt elnöke, Constantin Niţă korábbi energiaügyi miniszter, Dan Şova volt közlekedési tárcavezető, Alina Bica, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) volt főügyésze és Şerban Pop, az adóhatóság (ANAF) volt vezetője is otthon töltheti a karácsonyt. Bár úgy volt, hogy Udrea ítéletének felfüggesztéséről csak januárban dönt a bukaresti legfelsőbb bíróság, végül még ma határoztak erről.

Elena Udreát idén júniusban jogerősen hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélték vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt. A volt miniszter ellen azért emeltek vádat, mert fejlesztési tárca országimázs-népszerűsítés címén közel kétmillió eurónyi uniós pénzzel támogatta a Lucian Bute ökölvívó tiszteletére megrendezett gálát, amire állami intézményként nem lett volna joga.
Udreát és Bicát október 3-án vették őrizetbe San Joséban a román kiadatási kérelem alapján.

Hirdetés