Hova tűnt a jövőnk? Egyharmaddal csökkent a romániai fiatalok száma!

Tizenöt év alatt 2,5 millió fiatal hagyhatta el az országot.
Hirdetés

Nem akarunk vészharangot kongatni, de ijesztő adatokat tár elénk az a jelentés, melyet a Romániai Ifjúsági Tanács készített. A legsokkolóbb adat, hogy az elmúlt 15 évben, 2003-tól 2018-ig 32,75 százalékkal csökkent a romániai fiatalok száma. Azaz idén egyharmaddal kevesebb 14 és 35 év közötti személy él közöttünk, mint 15 évvel ezelőtt.

És akkor jöjjenek a számok: 2003-ban ennek a korosztálynak a tagjai 7.546.097-en voltak, mára 5.074.748-an vannak. Tehát Budapest lakosságát is meghaladja azoknak a fiataloknak a száma (2.471.349 fő), akik már nem jelennek meg a romániai statisztikákban. A legnagyobb csökkenést a 2013-2018 közötti időszakban regisztrálták,

öt év alatt a romániai fiatalok 11,05 százaléka „tűnt el”,

szám szerint 630.593 személy. „Óriási számokról beszélünk: 2,5 millió fiatal hagyta el az országot, amit hatalmas szám” – döbbent le a most ismertetett adatoktól Dumitru Costin, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke is.

A szakszervezeti vezető szerint a fiatal generáció elvándorlása első körben a nyugdíjrendszerre méri a legnagyobb csapást: nem lesz munkavállaló, aki fenntartsa. A másik negatív hatás, hogy

a demográfiai jelenség önmagát gerjeszti, a fiatalok elvándorlásával a születési ráta is jelentősen visszaesik.

Hirdetés

„A születések aránya már most nagyon alacsony Romániában, mivel az a korosztály ment el, mely épp gyereket vállal” –  ismeri el Ana Măiţă, az Anyák az anyákért egyesület elnöke. Ha a román állampolgárok gyerekei más országban születnek, az ország „üres tartállyal” marad, a népesedési és társadalmi-gazdasági mutatók romlanak, de a lakosság életkedve is csökken.

Mihai Dragoş, a Romániai Ifjúsági Tanács elnöke szerint a fiatalok tömeges elvándorlása az állam támogatási politikájával is összefügg, mely jelenleg egy perec árát (!), azaz fejenként 1,49 lejt költi évente a fiataloknak szánt tevékenységekre.

Hirdetés