Minden idők legfurcsább „tévéostroma” zajlott Budapesten

Több ellenzéki képviselő is az épületben éjszakázott, majd kettejüket kivezették. Közben továbbiak jutottak be.
Hirdetés
Szürreális jelenetek zajlottak vasárnap késő este, illetve hétfő reggel és délelőtt az MTVA budapesti székháza környékén és magában a székházban, miután a kormányoldal által elfogadott, a munka törvénykönyve túlórára vonatkozó részét módosító döntést – amit az ellenzék „rabszolgatörvénynek” becéz – ellenző politikusok vezette tüntetők „ostrom alá vették” az épületet.
 
A helyszíni beszámolók szerint este több ellenzéki politikus rendőri kísérettel bement az épületbe, és petíciót akartak beolvasni, de ezt nem engedték meg nekik. Köztük volt Kepli Lajos és Stummer János jobbikos képviselő, Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője, Kunhalmi Ágnes, MSZP-s képviselő, valamint Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.
 
Ezt követően a politikusok az épületben töltötték az éjszakát, majd reggel ismét próbálkoztak. 
 
Az Index beszámolója szerint ez
 

dulakodásba torkollt, amely nyomán Hadházy Ákost és Szél Bernadettet kivezették – ha úgy tetszik, kidobták – az épületből. 

 
A többi politikus bent maradt, illetve olyanok is vannak, akik az épület előtt várakoznak. Hétfő délelőtt további ellenzéki politikusok jutottak be a székházba.
 
Szél Bernadett az épület elé vonult rendőrök kérdésére közölte, feljelentést kíván tenni, egyben azt állította: csak egy ötpontos petíciót akartak beolvasni, nem provokáltak senkit. A képviselői jogállást szabályozó törvény szerint joguk van bármely közintézménybe bemenni és ott tájékoztatást kérni, hangoztatták a politikusok.
 
Szél videója itt tekinthető meg.
 
Az MTVA viszont közölte, feljelentést tett a politikusok ellen „az országgyűlési képviselők mandátumából eredő jogon való túlterjeszkedés miatt” született.
 
Az MTVA szerint országgyűlési képviselői jogaikra hivatkozva lépett be az MTVA épületébe vasárnap este több ellenzéki politikus, élükön Hadházy Ákossal. A volt LMP-s, most független képviselő először azt mondta, információt akarnak kérni, majd azt hangoztatta: „be kell őket engedni a szerkesztőségbe, mert élőben akarják elmondani nyilatkozatukat”.
 
Az MTVA biztonságért felelős vezetője felhívta az ellenzéki politikusok figyelmét: „az a joguk, hogy beléphetnek az intézménybe, nem egyenlő azzal, hogy zavarhatják az ott folyó munkát”. A biztonsági vezető többször is figyelmeztette a politikusokat: az MTVA közérdekű üzem, így nem léphetnek be sem a stúdióba, sem a szerkesztőségekbe.  
 
Az ellenzéki politikusok
 

azzal próbálták „megzsarolni” az MTVA-t, hogy amennyiben nem teljesül a kívánságuk, akkor majd „bejön” az utcáról több ezer dühös ember.

 
Mindeközben az utcán kövekkel, üvegekkel dobálták a rendőröket, egyiküket csaknem felgyújtották – olvasható a közleményben.
 
A politikusok az egész éjszakát az MTVA gyártóbázisán töltötték, hamis tűzriadót csináltak, ajtókat nyitogattak, igyekeztek bejutni az elzárt területre. Végül a műsorelőkészítés egyik helyiségében éjszakáztak, mindezt közvetítették a közösségi médiában. Több alkalommal kilátásba helyezték, hogy a tiltás ellenére is be kívánnak menni a stúdiókba – írták.
 
Reggel a képviselők ismét megpróbáltak bemenni a munkaterületekre. Rendszeresen zaklatták az MTVA munkatársait, a folyosókon kergették a dolgozni érkezőket. Hadházy Ákos megpróbált egy lépcső korlátján átmászva üzemi területre behatolni. A biztonságiak figyelmeztették, felszólították, de nem állt el szándékától, végül a belekapaszkodó Szél Bernadettel együtt eltávolították az épületből – írták.
 
„A képviselők viselkedése, fenyegető magatartása félelmet keltett a közmédia munkavállalóiban” – fogalmazott közleményében az MTVA, hozzátéve: „folyamatos igaztalan vádaskodásaikkal, csúsztatásaikkal megpróbálták lejáratni az intézményt”.
 
Nem csupán az épületben zajlottak erőszakos jelenetek: a rendőrség szerint
 

a Kunigunda utcában összegyűltek közül többen petárdákkal, üvegekkel és más tárgyakkal dobálták meg a biztosításban részt vevő rendőröket,

 
majd a rendőrsorfalra nyomták az elöl állókat, akik közül néhányan a földre kerültek, rosszul lettek. A rendőröket ért erőszakos támadás, illetve a demonstráció első soraiban tartózkodók testi épségének védelme érdekében a rendőrök többszöri felszólítást követően könnygázt alkalmaztak.
 
A rendőrök a sérülteket a sorfal mögé kísérték, intézkednek egészségügyi ellátásuk érdekében.

 

Hirdetés