Iohannis most éppen hazaáruló a PSD szerint

Ezért Liviu Dragnea PSD-elnök szerint fel is kell jelenteni.
Hirdetés

Keményen beleállt a kampányba Liviud Dragnea a kormány vezető erejét adó Szociáldemokraa Párt (PSD) elnöke, aki nemes egyszerűséggel hazaárulónak nevezte Klaus Iohannis államfőt, és ezért fel is szólította a kormányoldalt, hogy tegyen feljelentést ellene.

Dragnea a PSDországos tanácsának vasárnapi ülésén vetette fel az elnök elleni eljárást, indoklásként pedig azt hozta fel, hogy az elnök – szerinte – már rég azt szajkózza: Románia nem készült fel az Európai Unió soros, féléves elnökségének átvételére.

„Ez ez ország nemzeti érdekeinek elárulása, az elkövető Klaus Werner Iohannis” – mondta nem kis pátosszal Dragnea, majd ugyanakkora pátosszal felszólította a kormányoldalt – többek között az amnesztia-rendelet miatt elhíresült volt igazságügy-minisztert, Florin Iordachétés Tudorel Toader jelenlegi tárcavezetőt –, hogy tegyék meg a feljelentést.

A két érintettet a jelek szerint úgy meglepte a felkérés, mint faltörő kost a fotocellás ajtó, érdemben ugyanis egyikük sem tudott nyilatkozni utána.

Iordache csak annyit mondott, hogy az indokokat majd akkor hozzák nyilvánosságra, ha elkészül a feljelentés, Toader pedig közölte: ő is csupán akkor hallott először az ötletről, amikor Dragnea az ülésteremben föletette.

Hirdetés

Dragnea kezdeményezése minden bizonnyal nem független attól, hogy Iohannis hetek óta azzal szívatja a kormányoldalt, hogy két miniszterjelölt visszadobása után az új jelölteket sem hajlandó kinevezni, illetve hogy következetesen bűnözőnek titulálja a választási csalás miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, és egy befolyással üzérkedési ügyben is érintett Dragneát.

Az államfő elleni, hazaárulás miatti vádemeléshez a parlament kétharmadának támogatása kell, ezt követően az elnököt mindaddig felfüggesztik tisztségéből, amíg a legfelsőbb bíróság el nem bírálja az ügyet.

Ennek csak egy szépséghibája van: a kormányoldal nem rendelkezik kétharmados támogatással a parlamentben. Sőt a képviselőházban négy képviselő pártváltása óta semmilyen többséggel sem rendelkezik.

Hirdetés