Erdély természeti szépségeit reklámozza Európa fő látnivalói között a CNN

Athén és Pompei mellett említik az Erdélyi-szigethegységet.
Hirdetés

Az Erdélyi-szigethegység is felkerült arra a 17-es listára, melyben az Egyesült Államokbeli televízió Európa legszebb helyeit ajánlja az amerikaiaknak. Ezen a vén kontinens leglátogatottabb turisztikai látványosságai mellett – mint Athén vagy Pompei –, kevésbé ismert, vadregényes helyek is szerepelnek.

Ezek egyike az Erdélyi-szigethegység, mely az előkelő harmadik helyet foglalja el a listán. A Bihar, Fehér és Kolozs megye találkozásánál található hegyvidék valószínűleg a Pádis-fennsík révén került be az amerikaiak úti céljai közé. Főleg nyári vakációzásra ajánlják hűvös erdeit, érintetlen legelőit, látványos mészkőszikláit.

Az amerikai tévések szerint a hely értékét tovább emeli, hogy a türelmes és szemfüles látogató medvét és farkast is láthat. A hegymászóknak külön a figyelmükbe ajánlják a Révi-szorost, ahol több via ferratán is próbára tehetik ügyességüket. (Zárójelben tesszük hozzá, hogy a vasalt út huzaljait több alkalommal is ellopták.)

Hirdetés

A CNN „must see” listáján olyan európai látnivalók szerepelnek még, mint Portugália fővárosa, Lisszabon, az ókori romjairól híres törökországi Epheszosz, a franciaországi Avignon, a pápák egykori főhadiszállása, vagy a zene városaként is emlegetett ausztriai Salzburg.

A vadregényesebb desztinációk között az írországi Dingle-félszigetet, a skóciai Cairngorm környékét vagy az északi fény megcsodálására alkalmas norvégiai Lofoten-szigeteket említik. A teljes lista ITT böngészhető.

Hirdetés