Vasárnaptól kevesebb idő alatt vonatozunk Bécsbe, mint Bukarestbe

Újraindul a vasúti közlekedés Kolozsvár és az osztrák főváros között. Mint a régi, monarchiabeli időkben.
Hirdetés

Ha rég nem ült vonatra, most elgondolkodhat rajta: vasárnap indul útra az Osztrák Szövetségi Vasúttársaság (ÖBB) Kolozsvárt Béccsel összekötő járata. A Román Vasúttársaság (CFR) közleménye szerint az új vasúti menetrend bevezetésével rajtoló szerelvény tíz-tizenegy óra alatt teszi meg a monarchiakorabeli távot, csekély 30 euróért.

Gyakorlatilag alig két órával több idő alatt repít el az osztrák fővárosba, mint amennyi idő eljutottunk eddig a magyarba. És

kevesebb idő alatt érünk el Bécsbe, mint Bukarestbe.

A Transilvania névre keresztelt szerelvény elindítását október végén jelentették be, ez reggel 7.35 órakor robog ki a kolozsvári vasútállomásról, Nagyvárad és Budapest érintésével helyi idő szerint 17.21 órakor fut be a bécsi pályaudvarra. Az osztrák fővárosból szintén délelőtt, 10.42 órakor indul vissza az ÖBB szerelvénye, és este, 22.25 órakor érkezik meg a kincses városba. Egy út 30 euróba, pontosabban 29 euróba kerül. A járatot a három – román, magyar és osztrák – vasúttársaság közösen működteti.

Az új vasúti menetrend újabb jó híreket is tartogat a Magyarországra tartók számára: vasárnaptól újraindul a Magyar Állami Vasúttársaság (MÁV) Brassó–Budapest járata, a Hargita intercity. Ez továbbra is Brassó–Déda–Dés–Kolozsvár–Nagyvárad–Budapest útvonalon közlekedik majd.

Félig-meddig a marosvásárhelyi utasok problémája is rendeződik,

ünnepi időszakban, vakációban közvetlen kocsik viszik az utasokat Marosvásárhelyre, hozzák Kolozsvárra. Az év többi részében ellenben más vonattal kell megoldaniuk a két város közötti utazást. (Az, hogy a Hargita milyen időszakban hogyan közlekedik, ITT olvasható.)

Hirdetés

Nem csak Erdélyt, Bukarestet is összekötik Budapesttel: új közvetlen járatot indítanak a két főváros között, mely Craiova, Temesvár és Arad érintésével Kürtősnél lépi át a határt. A valószínűleg nem véletlenül Traianus névre keresztelt szerelvény 11-12 óra alatt teszi meg a Bukarest-Budapest távot. Nagyjából ugyanannyi idő alatt, mintha a fővárosból Kolozsvárra vagy ne adj isten Szatmárnémetibe vonatoznánk.

Az új vasúti menetrend december 9-én lép életbe és 2019. december 14-éig érvényes. További részletek ITT.

Hirdetés