Patkolókurzust indított az állatorvosi egyetem

Pár hetente „cipőt" kell cserélni a lovakon, de itthon alig van jó kovács. A hazai tenyésztők egy része is külföldön patkoltat.
Hirdetés
Francia kovács segítségével patkolókurzust indított novemberben a kolozsvári Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetem – tudatja a Mediafax. Charles Leguy Vandevelde három évig tökéletesítette patkolótudását Franciaországban, most pedig az egyetem húsz diákját képzi ügyes patkolókováccsá – ez ugyanis hiányszakmává vált Romániában. A gyorstalpaló patkolókurzus 2019 áprilisáig tart, és az egyetem lovakat kezelő központjában zajlik.
 
A kurzust azért indították, mert a „lódoktorok” észrevették, milyen sok itthon a rosszul patkolt ló. A rossz patkolás komolyan veszélyezteti az állat egészségét, ha el épp nem is patkol tőle, ezért a hazai tenyésztők egy része inkább külföldi szakértőkhöz fordul.
 
„A patkó olyan a lovaknak, mint nekünk a cipő: egy kényelmes párral könnyebb az életünk, a kényelmetlen cipő viszont kínná változtatja” – nyilatkozta Iancu Morar, az agráregyetem oktatója, a lovakat kezelő központ vezetője. Ahogy mi is más cipőt hordunk az irodában és másat futáshoz, ugyanúgy a patkolás is eltér annak függvényében, mire használják az illető lovat: szállításra, galoppozásra, díjugratásra, és természetesen az illető ló anatómiai sajátosságait is figyelembe kell venni.
 
Patkolás a kolozsvári állatorvosi egyetemen
 
Patkolás a kolozsvári állatorvosi egyetemen. A képek forrása az egyetem Facebook-oldala 
 
A jó patkolás 40 százalékkal teszi hatékonyabbá a lovat, egy rossz károsíthatja az egészségét, akár a patája is leeshet tőle. A jó patkolókovács az állatorvos kvázi munkatársa, nagyon jól ismeri a pata és a ló lábának felépítését, működését, egészségtanát.
 
Egy patkolás nagyjából egy órán át tart, vázolta, majd demonstrálta kedden Charles Leguy Vandevelde. Először megfaragják a ló patáját, hozzáigazítják a patkót az illető ló lábához és igényeihez, végül rögzítik a patkót a patához. Egyik sem veszélytelen művelet, mert ló nagytestű állat, könnyen okozhat balesetet, ezért a patkolást mindig körültekintően végzik, mondta a francia kovács, aki szerint egy ló patkóját pár hetente szükséges cserélni az igénybevételtől függően.
 
Franciaországban 1500 és 2500 euró között keres egy kovács, egy patkolás összetettségétől függően 80-150 euróba kerül, árulta el a francia patkolómester. Romániában egyelőre 50 euró körül alakul a patkolás tarifája.

Hirdetés