Segesváron turistáskodott egy fürge medve

Eddig nem volt példa arra, hogy medve tévedjen a külváros sűrűn lakott tömbházai közé.
Hirdetés

Laikusként azt gondoltuk, hogy a barnamedvék már téli álmukat alusszák ebben az időszakban. Ehhez képest nagyon is elevennek mutatkozott az a nagyvad, amit a térfigyelő kamerák örökítettek meg Segesvár egyik sűrűn lakott külvárosi utcájában.

Eddig még nem volt példa arra, hogy Segesváron ilyen közel merészkedjen a medve a lakott területhez, mondta a Székelyhonnak Tóth Tivadar, a város alpolgármestere, aki szerint legfeljebb a város szélén, a tanyarészeken láttak eddig nagyvadat. A vasárnapi felvétel az erdő szélétől mintegy 150 méterre örökített meg egy példányt, amint a parkoló autók és a tömbházak között suhan el.

A lap a napokban arról cikkezett, hogy Hargita megyében egyre kevesebb a medvekár, november közepe óta nem nőtt a medvekilövésekre vonatkozó engedélykérések száma sem. Ezt a szakértők és a vadásztársaságok képviselői is azzal magyarázzák, hogy a medvék elhúzódtak délebbre, a makktermő vidékekre, illetve még távolabb, Maros megyébe. Állítólag idén nagyon jó volt a makktermés, ezért a vadak elmentek élelem után azokba a térségekbe, ahol cserefaerdők (tölgyerdők) vannak.

A szakértőket igazolja – még ha közvetetten is –, hogy olyan helyen bukkant fel a medve, ahol nem igazán számítottak rá, mint ahogy most Segesváron, vagy nemrég Gyergyótölgyesen.

Hirdetés