Rémálommá vált a centenáriumi utazás egy osztálynyi iskolásnak

Két éjszakát is szállás nélkül töltöttek Gyulafehérváron.
Hirdetés

Felfoghatatlan, mi lehetett annak a pedagógusnak a fejében, aki úgy indult el egy osztálynyi iskolással a gyulafehérvári centenáriumi ünnepségre, hogy a fogcsikorgató hideg ellenére nem foglalt szállást, és semmilyen ellátást nem biztosított a gyermekeknek. A 22 fős gyermekcsoport és tanáruk november 30-án hajnalban, vonattal érkezett az egyesülés városába. A hétórás vonatozás után az állomáson várták meg a reggelt, majd részt vettek a gyulafehérvári nagygyűlés évfordulója alkalmából szervezett ünnepségeken. Este az ortodox székesegyházban maradtak, ahol egy koncertet hallgattak meg.

Az utazást szervező vallás- és történelemtanár a Digi 24-nek elmondta, az eredeti elképzelés szerint vasárnap reggel 9-kor indultak volna vissza, de a gyerekek fáradtak voltak, ezért a hajnali 3 órakor induló vonattal is számoltak. A hideg miatt döntöttek úgy, hogy a templomban maradnak. Többen elaludtak a padsorok között, egy gyermek eszméletét vesztette, ekkor hívták ki a mentőt.

A mentősök a helyszínen szembesültek azzal, hogy egy 22 fős gyermekcsoport és tanáruk tartózkodik a templomban, akik két napja nem aludtak. Ezek után több mentőautó érkezett és minden gyermek egészségi állapotát felmérték. A fiút kórházba szállították kivizsgálásra, a csoport többi tagját pedig a helyi főgimnáziumban szállásolták el, ahol – a december elsejei ünnepségre érkező látogatókkal számolva – már korábban felkészültek rá, hogy szükség esetén az iskola átalakítható legyen rögtönzött kórházzá. A csoportnak meleg ételt is biztosítottak, írja az Agerpres.

Az ügy körülményeit még kivizsgálják, valószínűleg a tanár ellen eljárás indul.

Frissítés
Jól vannak és már utaznak hazafele azok az Olt megyei gyerekek, akik Gyulafehérváron egy iskolában töltötték az éjszakát, mert nem volt szállásuk – közölte Adelin Bărbulete Olt megyei főtanfelügyelő, aki szerint a 22 gyermek és a tanár eredetileg egy napra indult el Dăneasa településről Gyulafehérvárra, ezért nem volt szükségük szállásra.
A főtanfelügyelő elmondta, beszélt az iskola igazgatójával és a csoportot kísérő tanárral is. A gyerekek jól vannak, már vonaton ülnek, 18:30-kor érkeznek Drăgăneşti-re, ahol az iskolabusz várja őket. A szülők írásos beleegyezésüket adták a kiránduláshoz, a tanfelügyelő szerint senki nem neheztel a kísérőtanárra.
A mentők kiszállását igénylő gyermek rosszullétének oka a pánik volt, a felügyelő tanár szerint aki árnyalta a sajtóben megjelent híreket mondván a csoport tagjainak volt élelmük és nem tartózkodtak egész nap a hidegben, mert néhány órára bementek egy bevásárlóközpontba, majd pedig a székesegyházba.
Az oktatási miniszter az ügy kapcsán azt mondta: felelőtlenség volt a tanár részéről úgy útnak indulni a több mint húsz gyermekkel, hogy nem volt szállásuk foglava, és az utazás sem volt pontosan leszervezve. Ecaterina Andronescu elképzelhetőnek tartja, hogy az osztálykirándulásokra vonatkozó szabályok szigorítására van szükség.  

Hirdetés