EURO 2020: A magyarok szomszédokkal, a románok északi csapatokkal kerültek össze

Dublinban kisorsolták a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőcsoportjait.
Hirdetés

Ritka bonyolult selejtezőrendszert és ebből fakadóan még bonyolultabb sorsolást sikerült összehoznia a 2020-as kontinens-bajnokságra az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA). A hatvanéves évforduló alkalmából az egész földrészre kiterjesztett rendezés, amelynek köszönhetően a budapesti Puskás-stadionban és a bukaresti Nemzeti Arénában is lesz 4-4 mérkőzés, valamint Nemzetek Ligája bevezetése a kiemelési kalapok mellett egy egész sor kizáró kritériumot behozott a Dublinban vasárnap délben megrendezett sorsolásra. Ám ezek többségét végül szerencsére nem kellett alkalmazni.

Ilyen volt például, hogy kettőnél több házigazda város országa nem kerülhet egy csoportba, az egymással politikai konfliktusban levő országok (Szerbia és Koszovó vagy Spanyolország és Gibraltár) szintén nem játszhat egymás ellen, de még az egymástól hatalmas távolságra levő csapatokat (pl. Kazahsztán és Izland) sem tették egy csoportba. A legfontosabb azonban a Nemzetek Ligája miatt volt: az első osztály csoportgyőztesei, Anglia, Portugália, Hollandia és Svájc ugyanis automatikusan ötös csoportba kerültek, így jövő júniusban a négyes döntőt vívják az aktuális selejtezőforduló helyett.

A magyar válogatott is ötös csoportba került, ahol a világbajnoki ezüstérmes Horvátország mellett egy másik szomszédját, Szlovákiát is megkapta – a szurkolók érzelmeit ismerve utóbbi ellen lesz igazán forró a hangulat, mindkét meccsen. A legutóbbi Eb-n elődöntős Wales és Azerbajdzsán került még az E-csoportban, amely az egyik legkiegyenlítettebbnek számít, hiszen az azerieket leszámítva a másik négy csapat mind ott volt a 2016-os Eb-n és tovább is jutott csoportjából. Marco Rossi magyar szövetségi kapitány alighanem a szlovákokat ismeri a legjobban, hiszen a 2017–2018-as szezonban a Dunaszerdahely edzője volt.

Románia a sztárcsapatok közül a spanyolokat kapta, ráadásnak pedig egy északi triót: Svédországot, Norvégiát és a Feröer-szigeteket. A csoport hatodik csapata Málta lett. A selejtezők rangadói a német–holland összecsapások lesznek, a két csapat idén ősszel már a Nemzetek Ligájában is találkozott: a hollandok otthon 3-0-ra győztek, idegenben pedig 2-2-t értek el.

Hirdetés

A tíz selejtezőcsoport az első és második helyezettek jutnak ki tovább az Európa-bajnokságra, a fennmaradó négy helyért pedig a Nemzetek Ligája azon legjobb 16 csapata játszik majd pótselejtezőt 2020 márciusában, amelynek egyenes ágon nem sikerült kiharcolnia a továbbjutást.

Az Európa-bajnokságot  2020 június 12. és július 22. között rendezik meg, a mérkőzések helyszínei Amszterdam, Baku, Bilbao, Budapest, Bukarest, Dublin, Glasgow, Koppenhága, London, München, Róma és Szentpétervár lesznek. Az elődöntőket és a finálét a londoni Wembley-stadionban játsszák.

A selejtezők csoportbeosztása
A-csoport: Anglia, csehország, Bulgária, Montenegró, Koszovó.
B-csoport: Portugália, Ukrajna, Szerbia, Litvánia, Luxemburg.
C-csoport: Hollandia, Németország, Észak-Írország, Észtország, Fehéroroszország.
D-csoport: Svájc, Dánia, Írország, Grúzia, Gibraltár.
E-csoport: Horvátország, Wales, Szlovákia, Magyarország, Azerbajdzsán.
F-csoport: Spanyolország, Svédország, Norvégia, Románia, Feröer-szigetek, Málta.
G-csoport: Lengyelország, Ausztria, Izrael, Szlovénia, Macedónia, Lettország.
H-csoport: Franciaország, Izland, Törökország, Albánia, Moldova, Andorra.
I-csoport: Belgium, Oroszország, Skócia, Ciprus, Kazahsztán, San Marino.
J-csoport: Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Finnország, Görögország, Örményország, Liechtenstein.

Hirdetés