Esővel ért véget a száraz november, hóval és faggyal szakad ránk a centenárium

Van egy jó hírünk annak, aki úgy véli, elég volt az esőből. Szerdától jön az igazi tél. Ahogy illik: hóval, hóviharokkal, faggyal, sárga riasztással.
Hirdetés

Nem lesz kegyes az időjárás a hétvégi centenáriumi ünnepségek résztvevőivel: szinte az egész országban drasztikus lehülés, a déli és délkeleti megyékben havazás és hóviharók várhatók. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) figyelmeztetése szerint szerda estétől péntek reggelig szinte mindenütt fagypont alá csökken a hőmérséklet, éjszaka pedig fagy lesz, az északi, északkeleti és központi országrészben mínusz 10 fok, vagy ennél hidegebb is lehet éjszaka. A délkeleti megyékben megélénkül a szél, 45-55, helyenként akár 60 km/órás széllökések várhatók, főleg a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka és a csütörtöki nap folyamán.

17 déli és délkeleti megyére ugyanakkor sárga riasztást adtak ki havazás és hóviharok miatt. A figyelmeztetés szerda hajnali 2 órától 20 óráig tart. A jelzett térségekben a havazás mellett helyenként jégképződéssel is számolni kell, Munteniában, Dobrudzsában és Moldva északi részén pedig hóviharok várhatók, a látótávolság 100 méter alá csökkenhet.

A rendkívül hideg idő a hétvégéig kitart.

A belügyminisztérium a bejelentés nyomán közölte, több mint 11 000 tűzoltót, rendőrt és csendőrt helyez készenlétbe.

Hirdetés