Emésztgessük csak: öt év kintlét után hazarendelné a külföldön dolgozókat a pénzügyminiszter

Teodorovici gyakorlatilag átírná az EU egyik megkerülhetetlen alapelvét.
Hirdetés

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter a román uniós elnökség kezdete előtt alig pár héttel olyan javaslattal állt elő, hogy a frissen felszentelt ortodox megakatedrális falai is beleremegtek, s Brüsszelben enyhén kilengtek a szeizmográfok mutatói.

Ahelyett, hogy a szülőföldön való boldogulás támogatásáról szónokolna, a tárcavezető egy keddi parlamenti vitán azt vázolta fel, hogy egy az egyben eltörölné az Európai Unió egyik alapvető elvét, amely a munkavállalók szabad mozgására vonatkozik, és bevezetné, hogy egy személy legtöbb 5 évig dolgozhasson egy másik uniós államban.

Teodorovici szerint az nem buli, hogy bárki bármennyit dolgozhat külföldön, mert aki már egy fél évtizedet ledolgozott egy gazdag nyugati országban, és van lehetősége rá, hogy kinn maradjon, soha nem fog hazatérni Romániába.  

„A javaslatot már bemutattam az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek. Észre kell vennünk, amennyiben nem szabályozzuk szigorúbban a munkaerőpiacot, tovább mélyül a szakadék a keleti és a nyugati uniós tagállamok közt” – fogalmazott a pénzügyminiszter. Teodorovici abban bízik, hogy egy ilyen – az EU összes országára érvényes – jogszabály valamelyest megállítaná a kivándorlást és az egyre súlyosabb romániai szakemberhiányt is orvosolná. 

A személyek szabad áramlása a közösségi törvény által biztosított alapvető szabadságjogok egyike az Európai Unióban: eszerint az egyik tagállam állampolgára egy másik tagállamban szabadon, az adott tagállam munkavállalóival azonos feltételek mellett vállalhat munkát, korlátlan ideig, erről itt olvashatnak bővebben.   

A liberálisok egyébként máris Eugen Teodorovici azonnali menesztését követelték a kormányból, szerintük ez a javaslat is azt bizonyítja, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) bosszút akar állni a diaszpórán, mivel a külföldön élő román állampolgárok rendszerint nem Dragneáékat támogatják a választásokon. Teodorovici kijelentésétől elhatárolódott már Călin Popescu-Tăriceanu, a kisebbik kormánypárt, az ALDE elnöke is, aki leszögezte, nem támogatja a pénzügyminiszter javaslatát.

Sorina Pinteát, az egészségügyi minisztert viszont inspirálhatta Teodorovici javaslata, mivel bejelentette, egy olyan tervezeten dolgoznak, mellyel megpróbálnák itthon tartani a rezidens orvosokat. Pintea azt mondta, lehet, hogy a munkaszerződésüket egészítenék ki egy olyan paragrafussal, amely arra kötelezné a rezidenseket, hogy „néhány évig” dolgozzanak a román kórházakba. A rezidens orvosok fizetését nemrég duplázták meg, jelenleg 5000 lejt keresnek átlagban, de sokan közülük még így is külföldön keresnek munkát. 

Hirdetés

A Román Nemzeti Bank (BNR) szeptemberben közzétett felmérése szerint a romániai munkaerőpiac egyre súlyosabb válságát az okozza, hogy a 20 és 64 év közötti román állampolgárok körülbelül 20 százaléka más Európai Uniós országban dolgozik. Az uniós arány egyébként 3 százalék körül mozog. Románia tehát e tekintetben első helyen áll az EU-ban, megelőzve Litvániát, Horvátországot, Portugáliát, Lettországot és Bulgáriát.

A külföldön munkát vállaló román állampolgárok 17 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel.

Az Európai Unió országai közül Romániának volt a legnagyobb arányú lakosságvesztése az utóbbi évtizedben: állampolgárainak 17 százaléka távozott külföldre, erről itt írtunk bővebben. 

 

Hirdetés