Ukrajnában szerdától hadiállapot van, de Kárpátaljára ez nem érvényes

Csak tíz, Oroszországgal vagy orosz érdekszférával érintkező megyében veszi át a katonaság az uralmat.
Hirdetés

Hosszas vita után döntött a kijevi parlament: megszavazták Petro Porosenko ukrán elnöknek a hadiállapotról szóló rendeletét. Ezzel hivatalossá vált: november 28., szerda reggeltől Ukrajnában hadiállapot van – de ez, az előzetes tervekkel ellentétben, nem 60, csak 30 napig tart, és nem terjed ki az ország egész területére, csak tíz olyan megyére, amelyek Oroszországgal, az Azovi-tengerrel, a Fekete-tengerrel, illetve a Dnyeszter melléki területekkel határosak.

Az ukrán parlament döntése arra a vasárnapi összetűzésre adott válaszként értelmezhető, amelynek során orosz hadihajók megtámadtak és őrizetbe vettek három ukrán hajót az Azovi-tengert és a Fekete-tengert összekötő Kercsi-szorosnál. Az incidens során három – más források szerint hat – ukrán katona megsérült.

Az ukrán és az orosz hatóságok az üggyel kapcsolatban egymásra mutogatnak, kölcsönösen provokációval vádolva a másik felet. Az biztos, hogy az elmúlt másfél-két napban az események felgyorsultak: az ukrán nemzetbiztonsági tanács azt javasolta Petro Porosenko elnöknek, hogy javasolja a hadiállapot bevezetését, az elnök ezt meg is tette, a parlament pedig hétfő estére meg is szavazta azt – a fentebb említett enyhítő módosításokkal.

A rendkívüli állapot lényegében azt jelenti, hogy az érintett területeken a katonaság átveszi a hatalmat, korlátozhatják a személyiségi jogokat, a gyülekezési szabadságot, lezárhatják a határokat – a hadiállapot azonban nem jelent hadüzenetet Oroszországnak.

Bár Kárpátalja megúszta a hadiállapot bevezetését, az ottani magyarok mégsem lélegezhetnek fel teljesen. A Kárpátalja megyei ügyészség, rendőrség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) helyi kirendeltsége ugyanis hétfőn közösen arra szólította fel a terület lakosait, hogy „ne üljenek fel a közösségi oldalakon és egyes internetes kiadványokban jelenleg újult erővel terjesztett szeparatista felhívásoknak”.
A közlemény szerint vasárnaptól az egyik közösségi oldalon olyan felhívások láttak napvilágot, hogy Kárpátalján Ukrajna felé le kell zárni a hágókat, az Európai Unió felé pedig meg kell nyitni a határokat, vagy Ukrajna államhatárát a Kárpátok gerincén húzódó Árpád-vonal mögé kell tolni. A felszólításokkal „információs háborúba” akarják bevonni a mindig békés és toleráns kárpátaljai lakosokat.
Vasárnap ukrán nyelvű kárpátaljai internetes oldalakon olyan tartalmú hírek jelentek meg, hogy állítólag az Ungváron aznap este kezdődött autós tüntetés egyes résztvevői szakadár kijelentéseket tettek, az SZBU emiatt büntetőeljárást is kezdeményezett.
Az utóbbi hónapokban megsűrűsödtek a kárpátaljai magyarok elleni támadások, ennek egyik legfeltűnőbb esete, hogy október 23-i budapesti beszéde miatt az ukrán belügy elé idézték Orosz Ildikót, a beregszászi magyar főiskola rektorát, aki vélhetően büntetőeljárás elé nézhet.

Hirdetés