Románia, Magyarország és Bulgária versenyez az új Škoda-gyárért

Mennyi esélye van a befektetőknél az autópálya-hálózat hiányában Romániának?
Hirdetés

Amióta a Škoda pár héttel ezelőtt bejelentette, hogy a munkaerőhiány és a Volkswagennél (a Škoda a Volkswagen-csoporthoz tartozik) történő átszervezések miatt otthagyja Csehországot, és Kelet-Európába helyezi át az egyes autótípusainak gyártását, azonnal beindultak a találgatások arról, vajon melyik ország profitál a jelentős beruházásból.

Nemcsak a szakképzett munkaerő elérhetősége a döntő szempont, hanem az is, hogy az illető országnak milyen az infrastruktúrája, és az állam milyen adópolitikával csábítja a befektetőket. A szakértők szerint például a BMW éppen a kedvezőbb adópolitika miatt választotta nem is olyan régen Debrecent Kassa helyett. A felvidéki város a Skodát is megpróbálja megszerezni, a helyi lapok úgy értesültek, a szlovák kormány ugyanazzal a kassai területtel pályázza meg a cseh üzem megszerzését, mint a BMW-nél.

Bár korábban arról volt szó, hogy Romániának esélye sincs labdába rúgni, mivel nincs megfelelő infrastruktúrája, a Ziarul Financiar most azt írja: Bulgáriával és Magyarországgal együtt a lehetséges országok között található. A több mint 1 milliárd eurós zöldmezős beruházás 4-5 ezer munkahelyet teremtene, a 2022-től üzembe helyezett gyárban a Škoda Karoq és a Seat Ateca autókat gyártanák.

A lap úgy tudja, hogy a Volswagen emdeni (Németország) gyára átáll az elektromos autók gyártására, ezért a Passatok fő gyártási helye a Škoda csehországi üzeme lesz.

Az utóbbi években Lengyelország és Magyarország a legfőbb autóipari beruházásokat megszerezte, így Románia és Bulgária nincs könnyű helyzetben.   

Hirdetés