Nézze meg a Holdat a piarista templomban!

Vagy ne, ha éppen szentmisét tartanak. Nem mindenki örül a világító világi installációnak.
Hirdetés
Vigyázat, a fenti kép nem montázs és trükk: valóban lenyűgöző látványosság került a kolozsvári piarista templomba. Museum of the Moon címmel a brit művész, Luke Jerram hiperrealista Holdja világít múlt szombattól december 14-ig reggel tíztől este tízig az egyetem tőszomszédságában található katolikus templomban.
 
Az 1:500000-as léptékű Hold-makett a NASA fotói alapján lett ennyire valósághű. A hétméteres átmérőjű, felfújt alkotás minden centimétere öt kilométert jelent a Holdon. A világítótesteknek köszönhetően belülről fénylő égitesten most megnézhetjük a Hold sötét oldalát is, ha már túlestünk azon a meghökkenésen, amit a Hold-replika templombeli mérete és
 

a planetáriumhangulat beemelése egy szakrális térbe okoz.

A Hold a Lights ON Romania kezdeményezésére került be a templomba. Ez az első olyan hazai verseny, amely kreatív megoldásokat várt dizájnerektől, építészektől és mérnököktől arra, hogyan lehet a városokat ízléses és innovatív módon kivilágítani az ünnepi időszakban.
 
Hét művész 13 fényes installációját lehet felfedezni a volt Biasini szálló épületétől az Egyetem utcán, a Főtéren és a Mátyás szülőháza előtti terecskén át a Sétatérig. Ha nem akarjuk magunkban, akkor 18 órára menjünk a főtéri karácsonyi vásárba, onnan indul minden este a csoportos séta egészen december 31-ig. 
 
Hiányzol
 
Fotó: Szabó Tünde
 
Az installációk között van megkapó alkalmi üzenet: az Erzsébet-hídon valakinek hiányzunk; van olyan, amit egyszerűen nem tudunk kikerülni, annyira fényesek a Forest Spirits címen a Mátyás-ház előtt tolongó izzók; és van olyan, amiért magánterületre kell behatolnunk: Leonid Tishkov Brâncuși-parafrazációja, a Végtelen Fényoszlop egy étterem belső udvarán világít.
 
Míg Tishkov másik alkotása, a Vörös nap diszkréten megbújik a fák koronája között a sétatéri tó partján, és igazi örömöt jelent a felfedezése, addig Luke Jerram Holdja valósággal mellbevág a piarista templomban. A Lights ON Facebook-oldala Kémenes Lóránt-Zoltán főesperes szavait idézi, aki szerint a Hold jelenléte megerősíti az egyház felhívását, miszerint tekintsünk felfele, de ottjártunkkor nem mindenki örült a látványosság mellékhatásainak.
 
Aki imádkozni, elmélyülni ült be a templomba, azt zavarta, hogy fotóztunk, és csendben maradni sem könnyű, ha nem egyedül élvezzük a spektákulumot.
 
Hold a kolozsvári piarista templomban
 
Fotó: Szabó Tünde
 
A világi látványosság annyira kontrasztban áll a templom funkciójával, dekorációjával és szellemiségével, hogy lehet ugyan érvelni amellett, hogy ez a kontraszt váltja ki a művészi hatást, de Takó István egyetemi lelkész szerint 
 

ez csak kihasználja a templomot a szenzációra.

A Hold beinstallálása a város legintimebb hangulatú katolikus templomába nem volt feltétlenül végiggondolva, mondta el a lelkész a Főtér megkeresésére. Míg a hívők visszajelzései vegyesek, Takó egyáltalán nem biztos abban, hogy ilyen világi szenzációval kellene bevonzani az embereket a templomba, mert nem feltétlenül azt a spirituális elmélyülést szolgálja, amilyet az emberek a templomban keresnek – főként az adventi időszakban.
 
A gyakorlatban pedig azzal a következménnyel is jár, hogy misék alatt önkéntesekkel „szűrik” a templomlátogatókat, vagyis akik nem a misére érkeztek, azokat megkérik, hogy ne a szertartás alatt nézzék meg a Holdat. Ezt vasárnap este a legnehezebb, akkor pörög leginkább a főtéri karácsonyi vásár, és sok ember áramlik onnan az Egyetem utcai templomba éppen az esti mise alatt.
 
Arra a Lights ON Facebook-oldala is felhívja a figyelmet, hogy a látogatók tartsák tiszteletben a templomi szertartásokat és tevékenységeket, és legyenek megértéssel aziránt, hogy a misék alatt csak a szertartásra érkezőket engedik be.

Hirdetés