Így égett egy ortodox pap a bukaresti óriáskatedrális felszentelése alkalmából (VIDEÓval)

Egy kicsit felgyújtotta magát, mivel feldühítette az elöljárói által ellene hozott szankció.
Hirdetés

Ijesztő és látványos, de ártalmatlannak bizonyult incidens zavarta meg a Nemzet Megváltása-székesegyház vasárnap délutáni felszentelési ünnepségeit Bukarestben: egy konstancai ortodox pap önégetéssel tiltakozott az ellen, hogy egy autóbaleset miatt elöljárói felfüggesztették tisztségéből.

A pópa az újságírók kamerái előtt öntötte le benzinnel, majd gyújtotta fel magát, de nem kell megijedni: amikor kabátja lángra kapott, egyszerűen levetette azt, és a földre dobta.

Sérüléseket nem szenvedett, a rendőrség később kihallgatta.

 

 

Mint kiderült, esete valóban bosszantó: még 2015-ben, miközben szabályosan haladt autójával Konstancán, egy ittas autós áttért a szembe jövő sávból, és összeütköztek. A másik autó sofőrje életét vesztette a balesetben.

Hirdetés

Bár a hatóságok is igazolták, hogy a pap volt a vétlen fél a balesetben, egyházi felettesei mégis eltiltották a papi tevékenység gyakorlásától.

Nem ez volt az egyetlen incidens: dulakodás tört ki a csendőrök és az ortodox székesegyház felszentelése alkalmából a fővárosba érkezett hívek között, néhányan megpróbálták áttörni a csendőrkordont.

Az oltárszentelési liturgiát a több tízezres tömeg a székesegyház előtti térről követte végig vasárnap, a katedrális belsejében ugyanis csak a meghívottak számára volt hely. A ceremónia után aztán az ország minden szegletéből érkezett hívek előtt is megnyíltak az ajtók, a felszentelt oltár elé járulhattak, és megtekinthették a románság védőszentjének tartott Szent András ereklyéjét, valamint Szent Katalin alexandriai vértanú ereklyéjének egy darabját.

Georgian Enache csendőrségi szóvivő az Antena 3 televíziónak nyilatkozva elmondta, a balesetek elkerülése érdekében kollégái csak szervezetten, kisebb csoportokban engedélyezték a katedrálisba való belépést, többen azonban elveszítették a türelmüket, lökdösődés támadt, és megpróbálták áttörni a csendőrkordont.

Hirdetés