Hajtóvadászat indult az EMI-tábor Nagy-Magyarország-pólót viselő résztvevői ellen

A rendőrség a szervezők közreműködésével azonosítaná a „delikvenseket”.
Hirdetés

Szűcs Pétert, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) alelnökét azért hívta be a rendőrség Marosvásárhelyre, hogy azonosítsa azokat a személyeket, akiket az idei EMI-táborban fényképeztek le, és akik Nagy-Magyarország térképet ábrázoló trikókat viseltek, vagy akiknél Árpád-sávos zászlók voltak. A hatóságok meg is fenyegették, amennyiben nem tesz eleget a felszólításnak, három és öt év közötti börtönbüntetést is kaphat.

Sorbán Attila Örs, az ifjúsági szervezet elnöke egy sajtótájékoztatón számolt be a megdöbbentő esetről. A Székelyhon beszámolója szerint kijelentette: nem tartanak az ilyen megfélemlítési kísérletektől, és jogi segítséget nyújtanak azoknak, akik hasonló módon járnak.

Sorbán elmesélte, a rendőrség azzal az indokkal vizsgálódik a ruházatukon Nagy-Magyarország-térképet viselő vagy Árpád-sávos zászlót lobogtató fiatalok ellen, mert ezek tiltott, xenofób jelképeknek minősülnek szerintük. Ezt cáfolja az EMI elnöke: „Nagy-Magyarország létezése letagadhatatlan történelmi tény, és az Árpád-sávos zászlót éppen annyira lehet xenofób jelképnek tekinteni, mint akár az amerikai zászlót” – jelentette ki. Szerinte a hatóságok a táborozók megfigyelése során már megbizonyosodhattak arról, hogy semmilyen, Románia ellen irányuló cselekedet nem történt ott.

Hirdetés