Megelégelte a kormány teszetoszaságát a Kolozs megyei tanács

Az önkormányzat önerőből építené meg az évek óta ígérgetett regionális kórházat. Valamikor.
Hirdetés
Évek óta egy helyben topog a Kolozsvár mellé tervezett regionális sürgősségi kórház ügye, s ahogyan kinéznek a dolgok, ez a kormány sem fogja elkapkodni a dolgot, még annak ellenére sem, hogy a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) állandóan ezzel korteskedett az elmúlt kampányidőszakokban.
 
Alin Tişe, a Kolozs megyei önkormányzat elnöke most azzal állt elő, mi lenne, ha az egészségügyi tárca hatásköréből a megyei tanács hatáskörébe helyeznék át a teljes régiót kiszolgáló egészségügyi intézmény megépítésének a tervét. A megyeháza már hivatalosan is megkereste az ügyben Corina Creţu-t, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosát, valamint az Operatív Regionális Program (POR) lebonyolításáért felelős vidék- és regionális fejlesztési minisztériumot, hátha lesz valami a dologból. 
 
Az tudni kell, hogy jelenleg Kolozs megyében a  regionális kórház feladatait öt kórház 45 különálló épületben látja el. A statisztika azt mutatja, az utóbbi két évben megháromszorozódott a kórházi ellátást igénylők száma a megyében, tehát enyhén szólva sem ártana egy új egészségügyi központ a megyének. 
 
A Ponta-kormány még 2014-ben bejelentette nagy csinnadrattával, hogy három regionális kórház megépítéséről állapodott meg az Európai Bizottsággal, a politikai krízis miatt azonban a hiper-szuper létesítményeknek még a tervvázlata sem készült el. Két évvel később, a 2016-os választási kampányban a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE) összeállt koalíció kormányprogramjában már nyolc ultramodern regionális egészségügyi központ megépítése szerepelt, azóta azonban a kormány az összes létező határidőt lekéste a szükséges dokumentációk összeállításával, de a nagyszabású tervet ismét visszafaragták. S közben csak úgy röpködtek az ígéretek és az újabb határidők. A jelenlegi kormány ismét három regionális kórház megépítéséről beszél, ezek Kolozsváron, Craiován és Iaşi-ban működnének, a tervek kivitelezését azonban 2020 utánra halasztanák. 
 

 

Hirdetés