Ezt kell tenni, ha családon belüli erőszak áldozatává válunk

A sürgősségi távoltartási rendelet megszerzéséhez egy formanyomtatványt kell kitölteni, melynek tervezetét a napokban tették közzé.
Hirdetés

A családon belüli erőszak megelőzését és az áldozatok hatékonyabb megsegítését szolgáló jogszabály-módosítások szellemében konkretizálták a sürgősségi távoltartási rendelet megszerzéséhez szükséges lépéseket és a rendőrök közbeavatkozásának lehetőségeit.

A bántalmazott személynek egy formanyomtatványt kell kitöltenie a rendőrök segítségével. Ebben több mint húsz kérdésre kell válaszolniuk, többek között arra vonatkozóan is, hogy

érte-e már őket halálos fenyegetés vagy az agresszornak vannak-e alkoholproblémái.

A válaszok alapján a rendőrök megállapítják, fennáll-e az életveszély. Ahhoz, hogy rendőrség kiállítsa az öt napig érvényes sürgősségi távoltartási rendeletet, a bántalmazott személynek igennel kell válaszolnia az életveszély kockázatát felmérő kérdésre és arra is, hogy fél-e attól, hogy megismétlődik az őt vagy valamelyik családtagját érintő erőszak. A rendelet akkor is kibocsátható, ha a kérdőív 8-tól 21-ig terjedő kérdései közül legalább hatra igen a válasz.

A rendőrök nemcsak a megvert fél megkeresése nyomán, hanem

a szemtanúk jelzésére is beavatkozhatnak.

A bejelentéseket a 112 segélyhívószámon a legegyszerűbb megejteni, de akár írásban, a rendőrség székhelyén is van rá lehetőség. A történteket hivatalból vizsgálja a rendőrség.

Hirdetés

A helyszíni beavatkozásokkor a rendőrök kötelesek elkülöníteni a bántalmazót a bántalmazott személytől, szükség esetén mentőt kell hívjanak. Amennyiben a kérdőív kitöltése után arra a következtetésre jutnak, hogy az áldozat testi épsége, szabadsága vagy az élete veszélyben van, sürgősségi távoltartási rendeletet állíthatnak ki, akár az áldozat beleegyezése nélkül is. A távoltartási rendelet azonnali hatállyal életbe lép, az agresszornak el kell hagynia az otthonát, legfeljebb személyi okmányokat, gyógyszert és pénzt vihet magával.

Ha nincs hová mennie, a rendőrök a hajléktalanszállóra kísérik.

A sürgősségi távoltartási rendelet megszegése egy hónaptól egy évig terjedő börtönnel büntethető. A rendőrök a kibocsátástól számított 24 órán belül kötelesek továbbítani a ügyészségnek, mely a megalapozottság megállapítása után kérheti a végzés meghosszabbítását.  

 

Hirdetés