Iohannis elhajtotta a sunyiba az őt antiszemitázó PSD-s politikust

Az elnök szerint Ilan Laufer már csak ezért sem érdemli meg, hogy miniszter legyen.
Hirdetés
Felmosta a padlót az államfői hivatal Ilan Lauferrel, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusával, aki még kedden este antiszemitának nevezte az elnököt, amiért az nem volt hajlandó kinevezni őt a fejlesztésért is felelős miniszterelnök-helyettesi tisztségbe.
 
Az elnöki hivatal szerdán közleményt adott ki, amelyben keményen rendre utasítja a politkikust, akivel alaposan elszaladt a ló.
 
A dokumentumban Iohannis elítélte az ilyen érzékeny témák politikai felhasználását, felelőtlennek nevezve a gyakorlatot, amely súlyos kulturális, nevelési, diplomáciai és történelmi hiányosságról tesz tanúbizonyságot.
 
Az államfői közlemény nevetségesnek minősítette Laufer vádjait, és „a PSD mérgező propagandája szócsövének” nevezte a politikust. Leszögezte: az ilyen botrányos vádakat megfogalmazó személyek semmilyen fontos állami tisztséget nem tölthetnek be.
 
A kijelentéseket a PSD „ártalmas retorikája” újabb megnyilvánulásának nevezte, amely táplálja a gyűlöletbeszédet és az idegenellenes tendenciákat. 
 
„Megengedhetetlen, hogy a holokauszt emlékét ilyen támadásokkal mocskolják be, amelyek alantas érdekeket szolgálnak és a társadalmi békét veszélyeztetik” – vélekedett az elnök, aki azt is felidézi, hogy az utóbbi két évtizedben Románia sokat tett a holokauszt emlékének méltó megőrzése és az antiszemitimus visszaszorítása érdekében.
 
Iohannis mandátuma kezdetétől támogatta a holokauszt-múzeum létrehozását és 2017-ben megkapta a rangos Light Unto the Nations (Fény a nemzetekre) kitüntetést, amely az Amerikai Zsidó Tanács legmagasabb szintű elismerése – emlékeztet a dokumentum. 

 

Hirdetés