Meg lehet nyugodni: bohóckodás volt a lopott Picassó megtalálása

Belga színházi producerek verték át a világsajtót.
Hirdetés

Nemcsak, hogy nem eredeti a Tulceán talált, Pablo Picassónak tulajdonított festmény, de maga a történet sem valós. Belga színházi producerek találták ki, hogy így reklámozzanak egy, festményhamisításról szóló antwerpeni színházi előadást.

Az átverésről a Die Presse és a holland televízió számolt be. Ezek szerint a két belga producer október 31-én maga ásta el a hamis Picassót a Tulcea megyei erdőben, majd hat – három romániai és három hollandiai – személynek küldött névtelen levelet, melyben utasításokat adott a megtalálásához.

A román származású írónő, Mira Feticu volt az, aki beleesett a csapdába és értesítette a hatóságokat:  megtalálhatta a 2012-ben a rotterdami múzeumból ellopott festményt, a Harlequin fejet. Azóta azonban másik emailt is kapott, melyben a producerek – Yves Degryse és Bart Baele – bevallották, hogy átverés áldozata.

A kitalált történettel múlt héten bemutatott antwerpeni előadásukat akarták reklámozni,

mely a híres holland képhamisítóról, Geert Jan Jansenről szól. A színházi szakemberek akciójukkal „az igazság értékére” szerették volna felhívni a figyelmet, de beismerték, hogy a dolgok másként sültek el, mint tervezték és elnézést kértek a történtekért.

A Tulceán talált festmény eredetiséget egy híres műértő, Peter van Beveren is kétségbe vonta, aki a sajtóban közölt fotó alapján 16 különbséget fedezett fel a romániai kép és Picassó híres műve között.

A belgák bohóckodása munkát adott a romániai hatóságoknak:

Hirdetés

bár a bukaresti Szépművészeti Múzeum titkársága hétfőn reggel cáfolta, hogy szakértői véleményt kértek volna tőlük, a rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó osztálya (DIICOT) vasárnap azon dolgozott, hogy kiderítse: hogyan kerülhet egy 800 ezer euró értékű festmény egy Tulcea megyei erdőbe.

A lopott Picasssó felbukkanásáról ITT írtunk.

Hirdetés