Decebal volt az első román pilóta?

A román légierőt dícsérték, de a dák vezérnek avattak szobrot a kolozsvári reptéren.
Hirdetés

Ön tudja, hogy mi hiányzott a kolozsvári repülőtérről? Eláruljuk: egy Decebal-szobor. Az Avram Iancu nemzetközi repülőtér sem maradhatott ki azon intézmények sorából, amelyek emléket állítanak a Nagy-Egyesülés századik évfordulójának. Ezért ma szobrot avattak: nem valamelyik híres román pilótának, hanem a nagy dák vezérnek.

„Ez egy nagyon fontos pillanat, ennek a büsztnek a leleplezése szimbolizálja a román nép kontinuitását ezen a vidéken, a román nép egységét” – értékelt David Ciceo, a reptér igazgatója az avatón. De kitért arra is, hogy 1916 után milyen fontos szerepe volt a katonai légierőnek a Románia egységéért folyó harcban. Ezután pedig Kolozsváron is megalakult egy egység és a két világháború között a reptér nemzetközivé vált. Minderre emlékeztetni kell az idén 6 milliós utasforgalmat meghaladó kolozsvári reptéren, érvelt Ciceo, mielőtt leleplezték a dák vezér szobrát.

Arra, hogy Decebal alakja hogyan csöppen bele a román repülés történetébe, Ioan Bolovan professzor beszédéből derült fény. Elmondta, ma is olyan példaképekre, erős államférfiakra van szükség, amilyen a dák vezér volt. Kicsit le is törte a nemzeti lelkesedést, amikor kijelentette: Románia ma már sem méret, sem tekintély szempontjából nem olyan nagy, mint száz éve.

Decebal büsztje Ioan Bolovan szobrász alkotása és egy, az Erdélyi Történelmi Múzeummal közösen szervezett kiállítás része, mely a reptér két terminálját összekötő épületszárnyban látható.

Hirdetés