Nincs egérút a Costa Rica-i börtönből Elena Udrea és Alina Bica számára

A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
Hirdetés

Elena Udrea volt idegenforgalmi és fejlesztési miniszter, valamint barátnője, Alina Bica, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály(DIICOT) volt főügyésze egy hónapja vannak őrizetben a Vilma Curling nevű Costa Rica-i börtönben, és még legalább ugyanennyi ideig biztosan az ottani hatóságok vendégszeretetét élvezhetik. Az alkotmánybíróság ugyanis visszautasította az ügyvédjeik által benyújtott indítványt, melyben a habeas corpus jogelvre hivatkozva kérték: törvényes vád, illetve bírósági határozat hiányában engedjék szabadon a két román őrizetest.

Udrea az indítványban arra panaszkodott, hogy a rossz körülmények miatt nem tudja gyermekét fogadni, de ezt a börtön képviselői tagadták a bírók előtt. Alina Bica azzal próbálkozott egérutat nyerni, hogy a romániai kiadatással kapcsolatos jogi feltételeket támadta.

A két hölgy egy hónap leforgása alatt másodjára nyújtott be kérvényt a szabadulás érdekében, november 2-án a pavasi büntetőbíróság is arról döntött, hogy rácsok mögött maradnak, amíg Románia és Costa Rica nem bonyolítja le a 60 napos kiadatási eljárást. Az ügyvédek nem adják fel: csütörtök délután újabb indítványt nyújtottak be, amelyben az állítják, hogy Romániában hatályon kívül helyezték a kiadatási kérelemmel kapcsolatos bírósági döntést. Ennek valóságtartalmát még nem vizsgálták felül az ottani alkotmánybírák.

Elena Udrea ellen azért emeltek vádat, mert fejlesztési tárca országimázs-népszerűsítés címén közel kétmillió eurónyi uniós pénzzel támogatta a Lucian Bute ökölvívó tiszteletére megrendezett gálát, amire állami intézményként nem lett volna joga. Alina Bica volt DIICOT-vezér ellen az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóság (ANRP)-ügyben emeltek vádat. Ebben rendkívül súlyos következményekkel járó hivatali visszaéléssel vádolják, amelyeket államtitkári minőségben és az igazságügyi minisztérium képviselőjeként követett el.

Hirdetés