Csúcsra hág a múlt utáni vágyódás Váradon: már a halottak is nosztalgiázhatnak

Mit elektromos buszok, Ady városában a halottaskocsi is az.
Hirdetés

Azt, hogy a nagyváradi városvezetés megszeretné ismételni a száz évvel ezelőtti bravúrt, amikor a Pece-parti Párizst a legfejlettebb városok között tartották számon, tudtuk. És azt is, hogy Ilie Bolojan sok mindenben próbálja elődjét, a városépítő Rimler Károlyt utánozni.

Ezt azonban nem gondoltuk volna: a közterület-fenntartó vállalat retro halottaskocsit szerzett be. Igaz, ez csak kinézetében idézi a múltat, ugyanis elektromos. A Magyarországról vásárolt, fekete színű járművel a halottakat fogják utolsó útjukra, a Rulikovszky temetőbe kísérni.

Ez óránkénti tíz kilométeres sebességgel is képes (!) haladni, tehát a gyásznép lépésben kísérheti, és zajt sem csap, nem zavarja a temetési szertartást, sorolta előnyeit Liviu Andrica, a vállalat igazgatója. Csak hab a tortán, hogy még a környezetet is kíméli, igaz, több mint 15 ezer euróba került.

Ennek kevésbé elegáns, fehér változata is van, szám szerint kettő, a golfautóra emlékeztető járműveket szintén közterületen hasznosítják: az akvaparkba szállítják velük az élelmiszert, tisztítószert. Egyenként 9400 eurót fizettek értük.

Előnyük, hogy bármely 220 voltos konnektornál feltölthetők, és mivel a következő töltésig 50-60 kilométert is meg tudnak tenni, a forgalomba is beíratják őket, hogy a nosztalgiából a járókelőknek is jusson.

Hirdetés

 

Hirdetés