Nahát! A magyar feliratokat kórosan gyűlölő Dan Tanasă pofára is tud esni

Igaz, egyelőre csak alapfokon.
Hirdetés

Azért történnek még furcsa dolgok a román igazságszolgáltatásban: a magyar feliratok és nemzeti jelképek ellen az állami intézmények készséges támogatásával irtóhadjáratot folytató román „civil”, Dan Tanasă most éppen pert vesztett egy magyarellenes akciója során.

A Háromszék beszámolója szerint a Tanasă által bejegyzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület a Gyerő József, Kovászna polgármestere ellen indított perben bukott – igaz, még csak alapfokon. A szervezet azért perelte be az elöljárót, mert nem volt hajlandó eltávolítani a városi művelődési ház oldaláról a Széchenyi-emléktáblát. Tanasăt és szervezetét az bántotta, hogy a márványlapon az egyik magyar felirat a román felett van.

Kovászna Megyei Törvényszék elutasította a keresetet, Gyerőnek adva igazat. A vesztes felperes meg sem várta a bírói döntés hivatalos kiközlését, máris fellebbezett.

A tábla elhelyezésére egyhangúlag mondott igent a helyi tanács, az avatásra a tavalyi Csoma-napok alkalmával került sor. Ezt követően Dan Tanasă átiratban kérte a városvezetőt, távolítsa el a közterületről a táblát, mert azon a Széchenyit bemutató magyar nyelvű szöveg a román fordítás felett található. A táblán a Kőrösi emberi nagyságát megfogalmazó Széchenyi-idézet is szerepel: „Egy szegény árva magyar, pénz és taps nélkül, de elszánt, kitartó hazafiságtól lelkesítve – Kőrösi Csoma Sándor – bölcsőjét kereste a magyarnak.” 

Hirdetés