Megvan, ki lehet Juncker utóda

Az Európai Néppárt megválasztotta csúcsjelöltjét az Európai Bizottság elnöki tisztségére.
Hirdetés

Túlnyomó többséggel a bajor Manfred Webert választották az Európai Néppárt ún. csúcsjelöltjének („spitzenkandidat”) a jobbközép pártcsalád kétnapos helsinki kongresszusán. Weber 621 szavazatból 492-őt kapott a néppárti küldöttektől, így ő lesz az, akit a legerősebb európai pártszövetség a leköszönő, szintén néppárti Jean-Claude Juncker Európai Bizottság élén elfoglalt helyére jelöl majd.

A bajor Keresztényszociális Unió politikusa az Európai Parlament néppárti delegációjának frakcióvezetője, ellenfele Alexander Stubb finn politikus volt, akit a párt liberális szárnyához szokás sorolni, a kereszténydemokrata vonalat képviselő Weberrel szemben.

A bajor politikust támogatta – Angela Merkel német kancellár és a többi néppárti kormányfő mellett – Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a Fidesz, illetve az RMDSZ küldöttsége is.

A néppárt helsinki kongresszusának egyik fő kérdése az volt, hogy napirendre kerül-e a Fidesz kizárása vagy tagságának felfüggesztése, amely egyre többször merült fel lehetőségként a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentés elfogadása után. A jelentést – a néppárti képviselők jelentős részével együtt, de egyedüliként a bajorok közül – Manfred Weber is megszavazta, a napokban azonban azt nyilatkozta, hogy nincs a Fidesz kizárására irányuló szándék a Néppártban.

Alexander Stubb viszont Orbán egyik legfontosabb kritikusának számít, az ő pártja, a finn Kokoomus volt az egyetlen, amely a kongresszuson felvetette a Fidesz helyzetének megvitatását, de nem talált ehhez szövetségeseket (öt országból hét tagpártnak kell támogatnia egy ilyen javaslatot, hogy napirendre kerüljön az ügy).

Hirdetés