Lehet, hogy mégis gond van a magyar nyelvű oktatással?

Írmagja sincs magyar iskolának a legjobb romániai gimnáziumok között.
Hirdetés

A romániai magyar nyelvű oktatás minőségéről időnként megjelennek negatív kritikák, főként román politikusok, román nyelvű tanintézetek oktatói, és nagy ritkán magyar szakmabeliek szájából, tollából. Ezeket azonban – véleménye bárkinek lehet alapon – hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. A képességvizsga és érettségi eredményei, illetve a diákok tanulmányi átlaga alapján készített iskolai rangsor azonban önmagáért beszél.

Az admitereliceu.ro oldalon közzétett 2018-as rangsor készítésekor 1200 tanintézetet vizsgáltak, összeállításakor az idei vizsgákon szerzett jegyeket és tanulmányi eredményeket vették figyelembe, a diákok felvételi átlaga 40, érettségi átlaga 30, a sikeresen érettségizettek aránya 20, míg a különböző tantárgyversenyeken, olimpiákon szerzett eredmények 10 százalékban számítottak. Így alakult ki a legjobb romániai középiskolák rangsora, melynek

első száz (!) helyére egyetlen magyar iskola sem került be,

a legrangosabb, több évszázados múlttal rendelkező alma materek csak utána tűnnek fel itt-ott. A százas lista csupa román, vagy más tannyelvű – angol, német és más nemzetközi nyelv – tanintézetből állt, az ország különböző régiói többnyire a nagy presztízsű főgimnáziumok (colegiu național) révén képviseltetik magukat.

A magyar iskolák közül a legelőkelőbb helyezést a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium érte el,

mely a 105. helyen szerepel 8,13-as osztályzatával. A kincses városi elitiskola esetén a felvételi átlag 8,86, az érettségi átlag 8,03 volt, és a megméretkezők 98,11 százalékának sikerült a nagykorúsítási vizsgája. Az unitárius iskola a Kolozs megyei tanintézetek között a 9. helyen áll.

Hirdetés

Maros megyében a Bolyai Farkas Gimnázium 3. helyen szerepel, országosan a 144. a sorban 7,88-as osztályzatával. Kovászna megyében a Székely Mikó Kollégium viszi el a pálmát és az országos lista 137. helyét, míg Hargita megyében a Márton Áron Gimnázium a nyerő, országos szinten a 147. helyezett. Biharban a kétnyelvű nagyváradi Mihai Eminescu Gimnázium (5., illetve 171. hely), Szatmárban pedig a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Gimnázium (6., 298.) vezet.

A teljes listát ITT lehet böngészni.
 

Hirdetés