Románia az erdészek rémálma, és nem a medvék miatt

Az erdészeké az egyik legveszélyesebb szakma egyre kiesebb országunkban.
Hirdetés

Nem könnyű erdésznek lenni napjainkban Romániában: ha komolyan veszi a hivatását (van, aki nem teszi, sőt), könnyen abba a helyzetbe kerülhet, hogy lelövik vagy meglincselik. Erre Silviu Geană, az erdészeti szakszervezetek föderációjának elnöke hívta fel a figyelmet, adatokkal bizonyítva, mennyire veszélyes foglalkozás lett az erdő védése 2018 Romániájában.

A számok valóban elgondolkodtatók: az elmúlt 8–10 évben – mióta egyre nagyobb méreteket ölt a falopás és a szervezett módon zajló illegális fakitermelés –

négy erdész vesztette életét munka közben és 675 volt fizikai agresszió áldozata.

Valamennyiüket azért bántalmazták, mivel összetűzésbe kerültek a rájuk bízott erdőrészben garázdálkodó fatolvajokkal. A legutóbbi példa erre annak a Vaslui megyei erdésznek, Radu Artenie-nek az esete, akit múlt hétvégén egy 20 fős társaság támadt meg, miután ennek tagjait több alkalommal is megbüntette falopásért és elkobozta tőlük az illegálisan kivágott fát. Megverték és meg is késelték, sérüléseivel a jászvásári kórházban ápolják. Támadói közül hármat letartóztattak, a többi szabadlábon védekezhet. Hasonló esetekről ITT, ITT és ITT írtunk.

„A legtöbb esetben az erdészek egyetlen védelme van, a Jóisten”

– fogalmazott Silviu Geană, aki szerint az erdőt járók szánalmas fizetésért dolgoznak, megfelelő védőfelszerelés nélkül, így teljesen ki vannak szolgáltatva a fatolvajoknak. De a szakszervezeti vezető ennél cifrábbat is mondott. Mégpedig azt, hogy az erdészek

a fatolvajok elleni harcban az illetékes hatóságok, rendvédelmi szervek segítségére sem számíthatnak.

Hirdetés

Példaként annak az Arad megyei erdészetnél alkalmazott vadásznak az esetét hozta fel, akire egy éve lőtt rá két orvvadász. Az ügy azóta is vizsgálati szakaszban van, miközben az áldozat ellen bűnvádi eljárást kezdeményeztek, mivel nála volt a szolgálati fegyvere és nem volt fegyverhasználati engedélye. Az viszont lezárult, hamarabb megoldották a hatóságok, mint azt, melyben az életét veszélyeztették, mutatott rá az aradi eset abszurditására Geană.

A szakszervezeti vezető a hatályos törvények alkalmazását kéri számon a hatóságokon, és azt a sokak által sejtett tényt sem rejti véka alá, hogy ezek sokszor cinkosai a fatolvajoknak, ők mossák tisztára őket. Geană szerint a bűnözők és a fakitermelésben érdekelt befolyásos közéleti személyiségek sokszor együtt röhögik ki a munkájukat komolyan vevő erdészeket.

Hirdetés