Bemutat az utasoknak új poggyászdíjaival a két legnagyobb fapados légitársaság

Kis hátizsákkal utazta be a félvilágot? Már nem fogja!
Hirdetés

Hiába van Spanyolországban vagy Olaszországban még mindig nyár, hiába van foglalt szállása és pár póló is elég lenne ahhoz, hogy eltöltsön két hetet valamelyik mediterrán országban, már nem úszhatja meg olyan olcsón a kiruccanást, mint eddig.

Turisták ezrei használták ki a fapados légitársaságok eddigi kézipoggyász-politikáját,

miszerint egy 10 kilogrammosnál kisebb csomagot ingyen fel lehetett vinni a fedélzetre. Érthető okokból éltek a lehetőséggel, hiszen, ha már nagyobb, feladott poggyász is volt, ennek díja akár meg is duplázta a repülőjegy árát.

Na, az eddigi kedvező feltételeknek vége, a két legnagyobb fapados légitársaság – mintha csak összebeszélt volna – egyszerre intett be az utasoknak és változtatott a kedvező gyakorlaton. A felénk legtöbb járatot kezelő Wizz Air és az első fapados légitársaság, a Ryanair november 1-től módosította, azt is mondhatnánk, hogy drágította poggyászdíjait.

Mégpedig meglehetősen alattomos módon: csökkentették a fedélzetre ingyen felvihető kézipoggyász méretét.

Így aki nem akar nagyobb bőrönddel utazni, annak is másik csomagot kell váltani, mivel a kézipoggyászba már többnyire csak a fogkefe és a laptop fér el.

Az újabb fedélzeti poggyász csak az elsőbbséget élvező (Priority-) utasoknak jár, a szolgáltatásért fizetni kell. Nem is keveset, azaz nem sokkal kevesebbet, mint a csomagtérbe kerülő nagy bőröndért. (Ráadásul hiába hívják „fedélzeti poggyásznak”, csak elméletben az, gyakorlatban többnyire ugyanúgy a csomagtérbe kerül, mint a feladott csomagok, azaz leszállás után várni kell rá.)

És akkor nézzük a számokat:

A Wizz Air gépein november elsejétől egyetlen kézipoggyászt lehet felvinni a fedélzetre, ennek mérete kisebb az eddiginél: 40x30x20 cm. A Wizz Priority szolgáltatást élvezők felvihetnek még egy, 55x40x23 cm-es csomagot és az elsők között juthatnak fel a gépre 5 euróért. A magyar fapados cég egy újabb poggyásztípust is bevezetett, a 10 kilogrammos csomagot, melynek díja 7 eurónál kezdődik. Emellett továbbra is maradt a 20, illetve 32 kilogrammos csomagtéri poggyász. ITT csekkolhatók.

Hirdetés

 

A Ryanair még a Wizz Airnél is fukarabb, az ingyenes kézipoggyász náluk kisebb, 40x20x25 cm – el kell férnie az előttünk lévő szék alatt. Ha nagyobb méretű kézipoggyászunk van, vagy kettővel akarunk a gépre jutni, már 26 angol fontnak megfelelő összeggel taksál az ír légitársaság. Ellenben felajánlja a két kézipoggyászt engedélyező Priority-szolgáltatást és egyéb bonyolult csomagkombinációkat – ezek ITT böngészhetők –, melyekért külön kell fizetni.
 

Hirdetés