Irigyek a határon túli románok a romániai kisebbségekre

Az erdélyi magyarok budapesti támogatásával példálóznak és állami pénzeket kérnek a román kormánytól.
Hirdetés
Románia mostohán bánik a határon túli románokkal, legalábbis sokkal mostohábban, mint a Romániában élő nem román közösségekhez tartozó állampolgárokkal – panaszkodik a parlamentnek és a kormánynak írt nyílt levelében a Közép- és Délkelet-európai Román Szervezetek Szövetsége.
 
A szervezet ezért azt követeli, hogy a kormány legalább 200 millió lejt különítsen el a határon túli románok támogatására a 2019-es állami költségvetésben.
 
A levélírók egyenesen diszkriminációra panaszkodnak, mondván: a 200 millió lej a szerintük több mint tízmillió fős külhoni románság tagjaira lebontva fejenként 20 lejt jelent, miközben a Romániában élő nemzeti kisebbségek tagjaira szánt támogatás eléri a csillagászati 60 lejt évente.
 
A szervezetek román állami ösztöndíjakat és más eszközöket követelnek a külhoni románok oktatásának szavatolására, és a Magyarország által a határon túli magyaroknak szánt támogatásokkal példálóznak.
 
Konkrétan a kormány múlt heti döntésével, amelynek értelmében idén 1,3 milliárd forinttal, jövőre pedig 1,5 milliárddal támogatja a nemzeti jelentőségű beruházásokat, többek között Erdélyben is. 

Hirdetés