Ügyészért tüntettek Kolozsváron és Bukarestben

Pontosabban az ellen, hogy az igazságügyi miniszter leváltsa Augustin Lazăr legfőbb ügyészt.
Hirdetés

Bukarestben és Kolozsváron is tüntettek csütörtök este Tudorel Toader igazságügyi miniszter azon szándéka ellen, hogy leváltsa Augustin Lazăr legfőbb ügyészt – írja az Agerpres hírügynökség. A kezdeményezést sokan annak tudják be, hogy a miniszter így szeretné akadályozni az augusztus 10-i tüntetésen indokolatlanul erőszakosan fellépő csendőrök tetteinek kivizsgálását.

A Victoria téren mintegy száz személy gyűlt össze több szervezet, köztük a Rezistenţa, a Corupţia Ucide, az Iniţiativa România és a Declic szervezésében. Egy tömbházra azt vetítették ki: Tudorel – a szolga.

Fotó: Dragos Taralunga

Fotó: Dragos Taralunga

Kolozsváron is mintegy szász személy gyűlt össze, akik olyan jelszavakat skandáltak, mint Együtt az igazságszolgáltatásért!, Bukarest, ne feledd, Kolozsvár veled van!.

Hirdetés

A Reiztenta TV adása szerint Marosvásárhelyen is kimentek páran az utcára.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerdán mutatta be a legfőbb ügyész tevékenységére vonatkozó jelentést és bejelentette, hogy kezdeményezi Augustin Lazăr leváltását. Klaus Iohannis államfő inkább a minisztert váltaná le, ha tehetné, mire Toader miniszter visszaszólt a Facebookon, hogy előbb azért olvassa el a legfőbb ügyész tevékenységét kiértékelő jelentését, ami alapján a menesztését kéri.

Hirdetés