Más nemzetek fiait tanítja több ezer romániai pedagógus

Nem csak a diákokat viszik el, az oktatók is kivándorolnak.
Hirdetés

Húsz év alatt közel hétezer romániai pedagógus kérte, hogy ismerjék el itthon szerzett diplomáját az Európai Unió területén. (És vélhetőleg sokan lehetnek olyanok, akiknek nem volt szüksége erre.) A hivatalos papírokkal rendelkezőknek a fele Nagy-Britanniában boldogul, valószínűleg az angol nyelv ismerete miatt választja a szigetországot.

Az Európai Bizottság jelentése szerint az emigrált és külföldön is szakmáját gyakorló romániai pedagógusok közül 5775 az általános iskola felső tagozatán és középiskolában tanít. Közel háromezren Nagy-Britanniában, több mint ezren Olaszországban, 700-an Németországban oktatják a jövő nemzedékeit.

A kivándorolt tanítók – a hivatalos adatok szerint mintegy 500-an – náluk is jobban kereshetnek, hiszen legtöbben az oktatási rendszeréről méltán híres Norvégiában vagy Dániában keresik kenyerüket, de náluk is létezik opcióként Olaszország. Népszerűek a skandináv államok az óvónők körében is, a legtöbben Svédországban dolgoznak, majd Norvégia és Olaszország következik.

Az Európai Bizottság jelentése rámutat: a pedagógusi a második legkeresettebb szakma Nyugaton az élen álló orvosi után. A tanárokat a fogorvosok, a villanyszerelők, gyógyszerészek és állatorvosok követik az igénylistán. Egyébként, mint arról írtunk, az elmúlt években nem csak a pedagógusok hagyták el az országot, jelentős számú diák is eltűnt az iskolapadokból – őket külföldön dolgozó szüleik vitték magukkal.

 

Hirdetés