Hol van Decebal? Hol vannak a dák ősök? Kérem vissza a jegyem!

Na ja, ha valaki a dák székváros helyett a Traianus korabeli római provincia fővárosába megy…
Hirdetés

Mindjárt az elején tisztázzunk egy dolgot. Hunyad megyében kettő (azaz 2) antik és romos székváros is van. Az egyik az a bizonyos Sarmisegetusa Regia, a dák törzs (nép, birodalom, ahogy tetszik) fővárosa, a másik pedig Ulpia Traiana Sarmisegetusa, amely a Traianus római császár által a dák-római háborúk után alapított római provincia székhelye volt.

Jó tudni továbbá, hogy a két rom(város) körülbelül 70 kilométernyire helyezkedik el egymástól. A dák székhely a Szászvárosi-hegység lábánál, Gredistye (románul Grădiștea de Munte) közelében terül el. A római viszont Hátszegtől kábé 15 kilométerre, Várhely határában. De hoppá: Várhely románul szintén Grădiște volt korábban, és az sem segít sokat, hogy átkeresztelték. Na mire? Sarmisegetuzára, naná!

Hogy miért meséljük el mindezt? Hát, azért, mert a római provincia fővárosának romjait kezelő illetékesek olyan problémába ütköztek, amely, nos, amilyen röhejes, olyan idegesítő is. Pedig nézzék, milyen biztatóan kezdődik. A rendelkezésre álló adatok szerint a traianusi romvárosba idén eddig szinte 90 000 kiránduló látogatott el. Ami már most 20 000 fővel több, mint tavaly egész évben. Hát nem klassz? De!

Igen ám, de az odaáramló 90 000 lélek közül jó sokan (erre nincs számszerű adat) kiakadtak, amikor meglátták, hova is érkeztek. Hogy bocsánat, ők nem azért jöttek ide (egyesek több száz kilométert letolva), hogy holmi rómaiakról halljanak, ők dák fővárost jöttek nézni, helló, hol vannak a dákok, ja, hogy nincsenek, akkor be se megyünk, kérjük vissza a jegyek árát.

Hirdetés

Pedig Ulpia Traiana Sarmisegetusa egész pöpecül néz ki, főleg a felújítás után. És oda is lehet menni autóval, egészen a bejáratig. Odabent meg van szép amfiteátrum, meg romváros, ahogy kell. A másik Sarmisegetuzába viszont időnként nem lehet eljutni, és ha valaki túlzottan rajong a dákokért (vagyis például gyereket akar csinálni a helyszínen), hát annak odapörkölnek az illetékesek.

Amit tanácsolhatunk: mielőtt valaki útnak indul, okvetlenül nézze meg, hova is akar menni. S akkor nem fordulhat elő, hogy dákok helyett rómaiakat talál.

Hirdetés