Vâlcovék nácizása hívhatja fel a figyelmet a romániai kisebbségek áldatlan helyzetére?

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése elé viszik a PSD „szisztematikus támadásait”.
Hirdetés

Visszaüthetnek a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusainak elsősorban Klaus Johannis államfő elleni támadásai, övön aluli „tréfái”, ugyanis az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének több tagja is kivizsgáltatná ezeket. Így még az is megtörténhet, hogy épp a kormánypárt hívja fel a nemzetközi szervek figyelmét arra, mennyire nincs rendjén a hazai kisebbségek helyzete.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének több tagja is úgy gondolja, hogy a PSD „szisztematikus támadásokat” intéz a romániai német kisebbség ellen. A közgyűlés 22 tagja – 11 tagállam képviselői, többek között Németországé és Magyarországé – éppen ezért indítványban kéri az esetek kivizsgálását.

A G4Media.ro beszámolója szerint az indítvány rámutat: a PSD magas rangú politikusai és a kormányközeli média szisztematikus és célzott támadásokat intéz a hazai német kisebbség ellen, amelyek kollektív sértésnek minősülnek. Példaként Liviu Pop korábbi oktatási minisztert említik, aki „náci szervezetnek” titulálta a Romániai Német Demokrata Fórumot, majd a Facebook-on csótányokhoz hasonlította Románia több szövetségesét, többek között Németországot.

A dokumentum Darius Vâlcovot, Viorica Dăncilă miniszterelnök tanácsosát is nevesíti, aki szintén a közösségi oldalon Hitlerként ábrázolta Klaus Johannis államfőt. A 22 aláíró indítványában rámutat: a kormányközeli körökből érkező rágalmazások intenzitása és gyakorisága, illetve az a tény, hogy a PSD vezetői nem határolódnak el tőlük, „aggodalomra ad okot”.

Ezért kérik a közgyűlést: vizsgálja ki, hogyan bánik Románia az országban élő nemzeti kisebbségekkel. Az indítványt 10 német, egy magyar – a fideszes Németh Zsolt –, illetve több más – svéd, holland, svájci stb. – nemzetiségű közgyűlési tag írta alá. Amennyiben a közgyűlés úgy dönt, jogos az aggodalmuk, az ET vizsgálatot indít Románia ellen.

Hirdetés