Román akadémiai nagyágyú: A magyarok? Hát azok kinyírnak minket!

A mioritikus tudomány fellegvárának alelnöke persze nem retteg a magyarok nyilaitól. Szavait inkább afféle bezzegelésnek szánja.
Hirdetés

Emlékeznek még Răzvan Theodorescura? Az az, a művészettörténész, a forradalom utáni első szabad(nak nevezett) Román Rádió-televíziós Társaság elnöke, 2000 és 2004 között művelődési miniszter, szenátor (PSD-s, naná), újabban pedig a Román Akadémia egyik alelnöke. Ja, és Ion Iliescu elvtárs kreatúrája. Aki elég sok taslit kapott, többek közt azért, ahogy az 1990-es bányászjárás idején manipulálgatta az irányítása alatt levő rádió és televízió híreit. Persze, fel se vette.

Na, ezt a Theodorescu urat a minap jól meginterjúvolták, hogy mi is van ezzel a Romániával, meg a románokkal. És a 79 éves főtudor jól megmondta. Például, hogy régen minden jobb volt, há’ né’, szinte minden moldvai faluban volt könyvtár, olvastak a parasztok, szóval a románok sokkal felkészültebbek voltak a kommunizmus idején, mint ma, a kapitalista demokráciában.

Persze, igazi államférfi sem terem már a mioritikus tájakon. Az utolsó államférfi Iuliu Maniu volt. Persze, akadtak még, hát ők valósították meg a Nagy Egyesülést is. Ja, ezek az államférfiak szinte mind akadémikusok voltak. Megjegyezzük: Theodorescu úr logikájából kiindulva, ha ma nincsenek államférfiak, akkor, ugye, ő maga sem az, és ha amaz államférfiak szinte mind akadémikusok voltak, akkor már a Román Akadémia sem a régi, ha egyszer ő, Theodorescu úr, akadémikusi minősége ellenére sem képes államférfivá nőni.

Aztán az akadémikus úr rátért a román külpolitikára. És mit ad Isten, rögtön az Európai Unióval, Közép-Európával, no meg a Visegrádi Négyekkel kezdte. Na, az igen, a Visegrádi Négyek! Ők tudnak tárgyalni az EU-val. Szépen, egyenes gerinccel. Nem úgy mint Románia, amely lekapott kucsmával hajlong Brüsszelben. De hát, hiába, a Négyeknek ott az Osztrák-Magyar Monarchia Öröksége. Romániának meg ott a nagy semmi. Mit is keressen Románia a Négyek között?

Ja, és Magyarországnak persze ott van Orbán Viktor. Theodorescu úr szerint szidhatják a románok Orbán Viktort, amennyit csak akarják, de tessék: Orbán Viktornak van külpolitikája, az oroszországi kapcsolatokat is beleértve. És Románia? Külpolitika? Ugyan, kérem! Románia padlón van. És nem csak, ami az Oroszországgal való (v)iszonyt illeti. Hát nézzék, a kis Magyarországgal sem tud mit kezdeni a mioritikus haza. Amikor Románia előáll azzal a „Románia 100” nevű hülyeséggel, a szomszéd rátromfol a „Magyarország 1000”-rel. És máris kinyírtak minket.

Hirdetés