A lakosság nem veszi komolyan a lakásbiztosítást, pedig kötelező

Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
Hirdetés

Az IRES közvélemény-kutató felmérése szerint Romániában csak minden ötödik lakás van bebiztosítva, pedig a megkérdezettek 80 százaléka tisztában van azzal, hogy a hatályos jogszabályok szerint ez valamennyi romániai lakástulajdonos számára kötelező érvényű. A biztosítás a törvény szerint a földrengés, földcsuszamlás és árvíz okozta károkat fedezi.

A hatóságok azonban ellenőrzéseket nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem végeznek, pedig a jogszabály arról is rendelkezik, hogy akár 500 lejre is megbírságolhatják azokat, akik nem tudják felmutatni a lakásbiztosításra vonatkozó bizonylatot.

A lakásbiztosításokat felügyelő hatóság (PAID) nyilvántartása szerint idén az év első felében 1 690 193 lakásbiztosítást kötöttek az országban, valamivel többet, mint egy évvel korábban. Országos szinten egyébként 7 238 974 lakhatásra használható ingatlannak nincs kötelező biztosítása a nyilvántartás szerint.

A kötelező lakásbiztosítás a fa- és vályogházak esetében évente 10 euróba, míg tégla- vagy kőházakra évi 20 euróba kerül. A megkötött szerződés kártérítést biztosít árvíz, földcsuszamlás vagy földrengés esetén 10 ezer, valamint 20 ezer euró értékben.  

Hirdetés