Tömegnyomor és kolbász jár a túrós puliszka mellé december elsején Gyulafehérváron

Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Hirdetés

Nemcsak Gyulafehérváron, de a közeli városokban, Szászsebesen, Nagyenyeden és Balázsfalván is alig kapni már szálláshelyet a december elsejei Nagy Napra, amikor Románia az Erdéllyel való egyesülés centenáriumát ünnepli. Ahol mégis akad kiadó szoba, azt csillagászati áron kínálják, Balázsfalván például egy szobáért 420 lejt (!) kérnek egyetlen éjszakára.

A világraszóló ünnepségek színhelyén, Gyulafehérváron ennél is jobban tudnak élni a száz évben egyszer adódó lehetőséggel: egy garzonlakást legkevesebb 2.744 lejért, míg egy négy személy befogadására alkalmas kétszobás lakást 4.664 lejért vesztegetnek egy éjszakára, számolt be a szakportálok jelentései alapján az Agerpres. A gyulafehérvári hatóságok úgy számolnak, hogy

a december elsejei minivakáció idején több mint százezren látogathatnak el a nagy egyesülés bölcsőjébe.

Éppen ezért nagy erőbedobással készülnek az invázióra. Többek között azzal, hogy kizárják a gépkocsikat a városból: az ünneplő vendégeknek még a városkapuk előtt le kell parkolniuk, hogy ne duguljon be teljesen a belváros.

Paul Voicu alpolgármester szerint a Kolozsvár, Szászsebes és Zalatna felől érkezők számára a rendőrséggel közösen mintegy 4500 parkolóhelyet azonosítottak, többek között a környékbeli cégek parkolóit is használni fogják a célra. Újabb 300 parkolóhelyet szemeltek ki a buszok számára.

A sofőröket önkéntesek terelik majd a számukra kiszemelt parkolóhelyek felé,

onnan pedig autóbusz szállítja őket az ünnepségek helyszínére, a várba. Ezek félóránként közlekednek és több ideiglenes megállóban is megállnak, hogy felvegyék az autóiktól megváló vendégeket. A megállóknak ihletett módon a Centenárium1, Centenárium 2 stb. neveket adják. Az ünnepség után a vendégeknek ugyanide kell visszatérniük.

Persze, csak miután elfogyasztották az ünnepi ebédet, amely idén különbözni fog a megszokottól: a román nemzeti ünnep alkalmából általában felszolgált

babfőzelék helyett az ünnepi menüben túrós puliszka szerepel, igaz, a hagyománytól eltérően kolbász is dukál hozzá.

Hirdetés

Azért nem árt résen lenni, ugyanis bár több adaggal készülnek mint más években, a 25-30 ezer porció mégsem lesz elegendő a százezer vendégnek.

A gyulafehérvári hatóságok a vendégek közérzetére is gondoltak: december elsején több állami intézmény is nyitva tart majd, hogy az átfagyott ünneplők megmelegedhessenek. Itt meleg teát és vizet is kapnak, és a mosdókat is használhatják. De több száz mobil WC-t is felszerelnek a városban a számukra.

A centenáriumi dínomdánom egész hétvégén, november 30. és december 2. között tart.

Hirdetés