Töltött káposztával és borral vendégelik meg Iaşi-ban a több tízezer zarándokot

A polgármesteri hivatal hívja ünnepi ebédre a Szent Paraszkéva ereklyéjéhez érkezőket.
Hirdetés

Hatvanezer adag töltött káposzta, bor, kalács és alma szerepel a vasárnapi menüben Iași-ban, ahol az elmúlt napokban közel 80 ezer zarándok gyűlt össze az egyik legnagyobb ortodox szent, Szent Paraszkéva ereklyéjénél. Az ortodox egyház és hívei október 14-én ünnepelik Szent Paraszkéva napját.

Az ünnepi menüt idén is a polgármesteri hivatal szolgáltatja, mely minden évben megvendégeli a városba érkező több tízezer zarándokot. Mihai Chirica polgármester szerint így fejezik ki tiszteletüket a hosszú utat megtevő hívek iránt.

A „zarándokok asztalának” előkészítése napok óta zajlik több intézmény részvételével. A szombat este elkészített 60 ezer adag töltött káposzta mellé több száz kenyeret, fonott kalácsot, gyümölcsöt, bort és ásványvizet is osztanak vasárnap a zarándokoknak.

A iaşi-i metropóliai székesegyház védőszentje, Szent Paraszkéva, valamint Szent Katalin vértanú ereklyéihez való zarándoklat csütörtökön kezdődött, a polgármesteri hivatal alkalmazottai a napokban meleg teával lepték meg az éjszakát a szabadban töltő embereket.

A zarándoklat harmadik napjára már 230 hívő szorult orvosi ellátásra a több mint tízórás várakozási idő miatt, tíz személyt kórházba kellett szállítani. A legtöbb rosszullétet magas vérnyomás, ájulás, illetve asztmás roham okozta. Eddig több mint 78 ezer ortodox hívő járult az ereklyékhez.

Hirdetés