Jövőre már egyszer sem csenget a postás a nyugdíjjal

Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
Hirdetés

Egy tervezet szerint jövőtől minden nyugdíjat bankszámlára utalnának, hogy így megspórolják a Román Postának a javadalmazások kézbesítéséért fizetett összeget. 2019-től már falun sem csengetne a postás a nyugdíjjal, az itteni kisnyugdíjasoknak is kártyázni kellene.

A gazdasági és munkaügyi minisztérium az újítással 600 millió lejt spórolna meg, jelenleg ugyanis ennyit fizet a postának szolgáltatásaiért. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint az idei második félévben 5,2 millió nyugdíjas szerepelt a nyilvántartásnak, az átlagnyugdíj pedig 1.122 lej volt.

A nyugdíjasok egy része, 1,7 millió személy jelenleg is bankszámlára kapja javadalmazását, január elsejétől ezt a kifizetési módot mindenkire kiterjesztenék. Félő azonban, hogy az intézkedés nem hozza meg a várt sikert, tekintetbe véve, hogy a nyugdíjasok mintegy egyharmada falun lakik, és az idős emberek számára bonyodalmas lehet városra, bankfiókba utazni a pénzükért. Ami a téesznyugdíjasok esetében alig pár száz lej.

Ráadásul nemcsak a postai szolgáltatás, hanem a bankszámla üzemeltetése is pénzbe kerül, egyes bankok akár 50-90 lejt is elkérhetnek ezért. Eugen Teodorovici gazdasági miniszter ellenben azt ígéri, hogy a nyugdíjasoknak nem kell kezelési költséget fizetniük a bankkártyák használatakor, sőt, különböző bónuszokban is részesülhetnek az új kifizetési móddal. De az utolsó szó a bankoké.

Hirdetés