Ellenzi az élettársi kapcsolatot, és mindent Dragneára ken a BOR

A Román Ortodox Egyház kinyilatkoztatta, mitől bukott el a népszavazás, és mitől bukik ki ő maga.
Hirdetés
Alighogy kiderült, hogy a PSD törvényt készül benyújtani a parlamentbe a regisztrált élettársi kapcsolatról, a Román Ortodox Egyház már kézzel-lábbal kapálózik ellene. 
 
Az egyház határozottan elítéli a regisztrált élettársi kapcsolatot, magyarázta Vasile Bănescu, a pátriárkai hivatal szóvivője az Antena 3 televízióban, amit a HotNews hírportál idéz. Bănescu szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat azért káros, mert
  • ez az első lépés az azonosneműek házasságának irányába, hogy azt lassan-lassan elfogadtassa;
  • felesleges átfedése a házasságnak;
  • házasságpótlék azoknak, akik együtt kívánnak élni, de ezt nem akarják teljesen felvállalni;
  • morálisan és spirituálisan veszélyezteti a családot;
  • egészen bizonyosan több ilyen kapcsolat végződik válással.
Amellett, hogy az ortodox egyház szóvivőjén keresztül kinyilvánította a véleményét erről a polgárjogi kérdésről, még a parlamentét is befolyásolni szeretné. Párbeszédet kezdeményezne a törvényhozással, mondta Bănescu, mivel „az egyháznak kötelessége morális kontextusba helyezni a problémát”.
 
A regisztrált élettársi kapcsolatot szabályozó törvényjavaslatról jelenleg annyit tudni, hogy készül, jövő héten fogja benyújtani a PSD, mondta tegnap Victor Negrescu tárcanélküli miniszter. Ma pedig annyit árult el róla a PSD másik képviselője, Florin Manole, hogy főleg vagyoni, örökösödési kérdéseket szabályoz majd, azonos- és különnemű párok egyaránt igénybe vehetik, és explicit módon kizárja az örökbefogadást, az továbbra is csak házasságban lehetséges. És a PSD nem szeretné egyedül benyújtani a javaslatot, most építi mögé a többpárti konszenzust. És semmi, de semmi köze a megbukott hétvégi referendumhoz, erősítgette Manole.
 

Az egyház azt is tudja, miért bukott el a népszavazás,

ennek okait Vasile Bănescu szóvivő már a Radio France International bukaresti adásának árulta el. A népszavazás eredményét, vagyis hogy érvénytelen lett, mert 30 százaléknál jóval kevesebb választópolgár ment el egyáltalán szavazni, szomorúsággal fogadta az egyház, de ez egyáltalán nem jelenti az egyház vereségét, sokkal inkább azokét, akik hagyták magukat csapdába ejteni saját közönyük által, fogalmazott a szóvivő.
 
Bănescu szerint azért bukott el a család alkotmányos meghatározását módosítani kívánó népszavazás, mert
  • túlzottan átpolitizálták,
  • sőt Liviu Dragneával kapcsolták össze, mert a kormány szervezte meg,
  • a választóknak nekiszegezett kérdés nem volt világos,
  • a kérdést nem vitatta meg eléggé a társadalom,
  • az interneten összevissza ment a manipuláció arról, hogy ez Dragnea referenduma.
Azt ő sem hiszi, hogy az azonosnemű párok a jövőben örökbefogadhatnak Romániában, ezt szerinte nem fogja engedni a társadalom.

Hirdetés