Újabb nagyváradi egyházi épület lenyúlásában segédkezett a független és pártatlan román igazságszolgáltatás

A Szacsvay Imre Általános Iskolának otthont adó ingatlan államosítását erősítették meg.
Hirdetés

Búcsút mondhat a nagyváradi római katolikus püspökség a Szacsvay Imre Általános Iskolának otthont adó épületnek, miután a Bihar megyei törvényszék jogerős ítéletében elutasította a Nagyvárad-Olaszi római katolikus plébánia keresetét, amelyben az a tulajdonjoga megállapítását kérte az ingatlan fölött.

A hírt a nagyváradi önkormányzat közölte jubilálva, emlékeztetve: a plébánia 2015-ben nyújtott be keresetet a nagyváradi bírósághoz, amelyben kérte annak a megállapítását, hogy a katolikus püspökség által alapított Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek Menedékház Egyesület jogutódja, ennek nyomán pedig az épület visszaszolgáltatását kezdeményezte.

A bíróság 2017-ben alapfokon elutasította a katolikusok kérését, akik természetesen fellebbeztek, de hiába: a mostani, csütörtökön kihirdetett jogerős ítélet az önkormányzat közleménye szerint kimondja, hogy az önkormányzat kezelheti továbbra is az épületet a román állam nevében.

A közlemény arra is kitér, hogy ennek nyomán elkezdődhetnek a felújítási munkálatok az iskolában, amely épp annak nyomán került nagyon leromlott állapotba, hogy a per miatt az önkormányzat nem költött rá egy fillért sem.

Az épületben a Szacsvay Imre Általános Iskola működik, amelyben kizárólag magyar osztályok vannak, és mindig is a város legjobb magyar általános iskolájának számított.

Hirdetés

Az ingatlant a katolikus egyháztól vette el a kommunista román állam. Az épülethez a római katolikus egyháznak annyira „nincs” köze, hogy a Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek Menedékház konkrétan Winkler József püspök kezdeményezésére és 10 ezer koronányi támogatásával jött létre 1886-ban, amelyet vincés nővérek működtetettek az Úri utca ( ma R, Ciorogariu) egyik saroképületében. Az ingatlan 1900-ra kinőtte régi székhelyét, így épült meg mai helyén, a Szaniszló (M. Eminescu) utcában, Sztarill Ferec építész tervei alapján az eklektikus küllemű ingatlan, akárcsak a udvarban levő neogótikus kápolna. A vincés nővérek itt folytathatták korábban megkezdett áldásos tevékenységüket a szegények, az elesettek, az idősek és az árvák érdekében – olvasható Péter I. Zoltán helytörténész ismertetésében.

Az ingatlan annyira „nem” kötődik a katolikus egyházhoz, hogy udvarán hatalmas, neogótikus stílusú kápolna is áll, amelyet 1989 előtt tankönyvek és régi iskolapadok tárolására használtak, a rendszerváltást követően azonban felújították, és benne tartották a hittanórákat az iskola katolikus diákjai számára.

 

Hirdetés