Romániába látogat jövőre Ferenc pápa, de nem a csíksomlyói búcsú idején

Spanyol újságírók tudták meg, hogy május első felében kerül sor a szent vizitre.
Hirdetés

Exkluzív információként tálalta a spanyol Periodista Digital nevű portál, hogy Ferenc pápa jövőre hivatalos látogatást tesz majd Romániába és Bulgáriába, valamikor május első felében. A hírt egyelőre sem a román külügyminisztérium, sem Vatikán nem erősítette meg, így ebben a formában csak annyira biztos, mint az összes korábbi értesülés.

Az eddigi információk szerint a pápa Bukarestbe látogatna, ahol az Izvor parkban venne részt egy szentmisén. Romániai meghívásokból egyébként nem volt hiány az elmúlt időszakban. Legutóbb Viorica Dăncilă kormányfő jelentette be májusi, vatikáni látogatását követően, hogy meghívta a Szentatyát Romániába, aki azt válaszolta, hogy jövő év elején eleget tesz a meghívásnak. E.S. Miguel Maury Buendía pápai nuncius akkor igyekezett pontosítani a miniszterelnök kijelentését, leszögezve, hogy nincs hivatalos döntés a látogatásról.

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia tavaly májusban küldött meghívót a Szentatyának, miután a testület úgy döntött, hogy a pápa Csíksomlyón találkozzák a romániai katolikus egyházban többségben lévő magyar híveivel. Amennyiben beigazolódik a spanyol portál értesülése, erre 2019-ben sem kerül sor, a csíksomlyói búcsú ugyanis június 8-án zajlik. 

2016 ban az akkor még létező Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a román diplomácia intenzív tárgyalásokat folytat a Vatikánnal Ferenc pápa meghívásáról az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés századik évfordulójára. A napilap ugyanakkor magyar külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva megjegyezte, Ferenc pápa útját szándékosan úgy szerveznék meg, hogy magyar (katolikus) kegyhelyeket ne keressen fel a szentatya.

Korábban II. János Pál pápa látogatott el Romániába, 1999-ben, ő volt az első olyan Szentatya, aki az 1054-es nagy egyházszakadás óta hivatalos látogatást tett egy ortodox többségű országba.  

Hirdetés