Vonat 160 km/órával Erdélyben?

Jövőre már száguldhatnak, ígéri a szállítási minisztérium. Alig várjuk.
Hirdetés

2018 végére elkészül a Brassó–Piski vasúti pályaszakasz felújítása, ahol akár 160 km/órával is közlekedhetnek a vonatok, ígérte csütörtökön Ovidiu Sîrbu szállításügyi államtitkár. Sîrbu meglátogatta a felújítási munkálatok egyik helyszínét, és nagyon meg volt elégedve azzal, ahogy azok haladnak a Segesvár és Újkoslárd közti, közel száz kilométeres szakaszon.

A Brassó–Piski közötti 250 km-es szakasz felújítására azért van pénz, mert része a IV. páneurópai közlekedési folyosónak. Arról pedig a Román Vasúttársaság vezérigazgatója, Ion Gavrilă biztosította az államtitkárt, hogy év végére tényleg lehet majd közlekedni a szakaszon, ahol jelenleg a felújítási munkálatok folynak.

Az államtitkár tudatában van annak, hogy a jelzett maximális sebességet jóval meghaladják a Nyugat-Európában közlekedő, valóban gyors vonatok. A 160 km/óra a hagyományos vasúti szerelvények maximális sebessége az európai standardok szerint.

Romániában viszont a vonatok tényleges sebessége ennek csak a töredéke, itt a gyorsvonatok is legfeljebb 50-60 km/órával haladnak, és a sínek állapota miatt több mint 1000 km-nyi pályaszakaszon van érvényben sebességkorlátozás. A szerelvények pedig évről évre többet késnek.

Hirdetés