Ennyit a menedékjogról: Elena Udrea és Alina Bica már a Costa Rica-i hatóságok vendégszeretetét élvezi (VIDEÓval)

Rajtaütésszerűen őrizetbe vették őket.
Hirdetés

Őrizetbe vették Costa Ricában Elena Udrea volt idegenforgalmi és fejlesztési minisztert, valamint barátnőjét, Alina Bicát, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) volt főügyészét, akik az ellenük fölmerült korrupciós vádak elől menekültek a közép-amerikai országba, ezért Románia nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellenük.

Az Interpol helyi idő szerint szerdán vette őrizetbe őket, Udreát délelőtt tíz órakor Sabana Oeste, Bicát pedig délután 2 órakor Sabana Este környékén.

 

 

Udrea ügyvédje még áprilisban jelentette be, hogy védence politikai menedékjogot kapott Costa Ricában. 

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyésze szerint ugyanakkor az ügyvéd által bemutatott dokumentumokból nem derül ki, hogy Udrea politikai menedékjogot kapott volna, csupán annyi, hogy ideiglenes tartózkodási engedélyt adtak neki, és tendenciózus fordítással vádolta meg az ügyvédet.

Udreát aztán júniusban hat év letöltendő szabadságvesztése ítélték vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt. A volt miniszter ellen azért emeltek vádat, mert fejlesztési tárca országimázs-népszerűsítés címén közel kétmillió eurónyi uniós pénzzel támogatta a Lucian Bute ökölvívó tiszteletére megrendezett gálát, amire állami intézményként nem lett volna joga.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter ezt követően jelentette be: Udrea kiadatását kérik a közép-amerikai országtól, ami akkor is lehetséges, ha nincs kiadatási egyezmény a két ország között – volt már példa különmegállapodásra ilyen ügyben.

Hirdetés

Udrea egyébként nemrég adott életet gyermekének.

Alina Bica volt DIICOT-vezér ellen az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóság (ANRP)-ügyben emeltek vádat. Ebben rendkívül súlyos következményekkel járó hivatali visszaéléssel vádolják, amelyeket államtitkári minőségben és az igazságügyi minisztérium képviselőjeként követett el. 

Az, hogy ő is Costa Ricában van, még januárban derült ki. Az ő esetében is a védőügyvéd közölte még áprilisban, hogy védence politikai menedékjogot kapott.

A legfelsőbb bíróság később közölte: ügyvédje állítása ellenére Alina Bica nem kapott politikai menekült-státust Costa Ricán, csak egy, az erre vonatkozó kérelem benyújtását igazoló, ideiglenes igazolványa van, amely 2019. januárjában lejár.

Veronel Rădulescu ügyvéd csütörtökön reggel elmondta: az ő értelmezése szerint mindketten jövő februárig érvényes ideiglenes menedékjoggal rendelkeznek, és fordítási hibának tudta be azt, hogy az Interpol most őrizetbe vette őket.

Szerinte minimális az esély arra, hogy Udreát kiadják Romániának, mivel igazságtalan lenne egy tíznapos csecsemőt elválasztani az édesanyjától, és ezt minden állam figyelembe veszi.

Hirdetés