Kiadói tevékenység
béel
2018. június 6. szerda, 12:34
Az igazságügy-miniszter közölte: kérik a volt miniszter kiadatását.

Nem ülhet nyugodtan a babérjain az igazságszolgáltatás elől Costa Ricába menekült Elena Udrea volt fejlesztési és idegenforgalmi miniszter azt követően, hogy kedden jogerősen hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélés miatt a Bute-gála ügyében, illetve vesztegetés elfogadása miatt.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter szerdán már be is jelentette: Udrea kiadatását kérik a közép-amerikai országtól, ami akkor is lehetséges, ha nincs kiadatási egyezmény a két ország között – volt már példa különmegállapodásra ilyen ügyben.

A rendőrség már kérte is az európai, illetve a nemzetközi elfogatóparancs kiadását az illetékes bíróságtól – előbbi arra jó, ha Udrea az EU területére merészkedik, mert akkor ez alapján őrizetbe vehetik, utóbbi nyomán pedig a nem EU-tagállamokban következhet be ugyanez.

Erre azért még várni kell: az igazságügy-minisztériumnak előbb el kell küldenie Costa Ricába a kiadatási kérelmet, ennek elbírálása pedig időbe telik. Már csak azért is, mert Udrea – arra hivatkozva, hogy Romániában politikai üldöztetésnek van kitéve a SRI utasításait követő igazságszolgáltatás miatt – politikai menedékjogot kért, aminek az elbírálása akár egy évet is igénybe vehet.

Azért nem érezheti magát teljesen biztonságban: az ENSZ korrupcióellenes egyezménye arra kötelezi az aláíró tagállamokat, hogy kiadják a korrupció miatt körözött személyeket. Márpedig ezt mind Románia, mind Costa Rica aláírta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26858
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.