Elena Udrea után Alina Bica is politikai menedékjogot kért Costa Ricában

A szervezett bűnözés elleni ügyészség korrupcióval vádolt egykori főügyésze sem térne vissza Romániába.
Hirdetés

Januárban politikai menedékjogot kapott Costa Ricán a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) volt vezetője, Alina Bica – közölte a volt főügyész ügyvédje pénteken a Legfelsőbb Bíróságon.

Az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóság (ANRP)-ügyben péntekre kitűzött tárgyaláson a DIICOT volt vezetőjének ügyvédje, Doru Trăilă kifejtette a bírói testület előtt, hogy védence nem tud megjelenni a tárgyaláson, ezért kéri, hogy videokonferencián hallgassák ki egy későbbi időpontban.

Az ügyvéd orvosi papírokkal bizonyította, hogy Bica gerincsérülés miatt a következő három hónapban nem szállhat repülőgépre és nincs megfelelő tengeri járat, amellyel hazajöhetne. Továbbá műtétnek fogják alávetni védencét, tette hozzá Trăilă.

Az ügyvéd azt is közölte, hogy Alina Bica ez év januárjában politikai menedékjogot kapott Costa Ricán, 2019 januárjáig érvényes politikaimenekült-igazolványt állítottak ki számára.

A vádat képviselő ügyész megalapozatlannak nevezte azokat az érveket, amelyek értelmében Alina Bica nem tud megjelenni a tárgyaláson.

Hirdetés

A legfelsőbb bíróság később közölte: ügyvédje állítása ellenére Alina Bica nem kapott politikai menekült-státust Costa Ricán, csak egy, az erre vonatkozó kérelem benyújtását igazoló, ideiglenes igazolványa van, amely 2019. januárjában lejár.

Az ANRP-dossziéban Alina Bicát rendkívül súlyos következményekkel járó hivatali visszaéléssel vádolják, amelyeket államtitkári minőségben és az igazságügyi minisztérium képviselőjeként követett el. Az, hogy Costa Ricába utazott, januárban derült ki.

Mint ismeretes, nem csupán Bica kért menedékjogot a közép-amerikai országban: barátnője, a többrendbeli korrupcióval vádolt Elena Udrea volt fejlesztési és idegenforgalmi miniszter ugyanígy járt el.

Hirdetés