Ennyi választópolgár részvételére van szükség ahhoz, hogy érvényes legyen a népszavazás

Közzétették a választói névjegyzéket a család meghatározásáról szóló referendum előtt.
Hirdetés

Több mint öt és félmillió választópolgárnak kell részt vennie a hétvégén, szombaton és vasárnap a család fogalmának pontosításáról szóló alkotmánymódosító népszavazáson ahhoz, hogy az érvényes legyen – derül ki az állandó választói hatóság (AEP) által kedden közzé tett adatokból.

Az AEP közlése szerint október másodikán 18 951 721 állampolgár szerepelt a választói névjegyzékben, közülük csaknem 18 millió 280 ezernek van állandó romániai lakhelye, és valamivel több mint 16 millió 780 ezer rendelkezik érvényes román személyazonossági igazolvánnyal.

A külföldi állandó lakhellyel rendelkező választópolgárok száma alig haladja meg a 670 ezret, vagyis

a több mint hárommillió külföldön dolgozó román vendégmunkás túlnyomó többsége még romániai állandó lakhellyel szerepel a román hatóságok nyilvántartásában,

de közülük mintegy másfél millióan nem rendelkeznek érvényes román személyazonossági kártyával.

Mint ismeretes, a választói névjegyzékben szereplők több mint 30 százalékának a részvétele szükséges ahhoz, hogy egy referendum érvényes legyen, ugyanakkor egy népszavazás csak akkor tekinthető eredményesnek, ha az azon feltett kérdésre a választói névjegyzékben szereplő polgárok több mint 25 százaléka igennel voksol. A kedden közzétett adatok értelmében

a család fogalmának pontosítását célzó alkotmánymódosító népszavazás érvényességéhez több mint 5 millió 685 ezer választónak kell urnák elé járulnia, az alaptörvény megváltoztatásához pedig csaknem 4 millió 738 ezer „igen” szavazatra van szükség.

Hirdetés

Szeptember közepén éppen az érvényességi küszöb meghaladásának reményében döntött a kormány arról, hogy kétnapos legyen a voksolás, hiszen a csaknem 19 millió választópolgár több mint 20 százaléka külföldön él, és túlnyomó többségük általában nem él szavazati jogával. A külföldön tartózkodó román állampolgárok számára a külügyminisztérium 378 szavazókörzetet rendez be többnyire az ország külképviseletein.

Az október 6-7-én megrendezendő referendum sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család „egy férfi és egy nő házasságán” alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos alkotmányban a „házastársak” fogalom szerepel.

 

Hirdetés