Ismét tüzeket gyújtatna az SZNT Székelyföld autonómiájáért

Ima és őrtűzgyújtás – Izsák Balázsék szerint idén is így kellene felhívni a figyelmet a székely autonómiatörekvésre.
Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közös imára és lármafagyújtásra szólítja az autonómiaküzdelem híveit 2018. október 28-án, a Székely Autonómia Napján. Izsák Balázs SZNT-elnök felhívásában arra kéri a világ magyar keresztény gyülekezeteit, hogy ezen a napon imádkozzanak az autonómiáért, a székelyeket pedig arra, hogy 17:30-kor gyújtsanak lármafákat és őrtüzeket  Székelyföld minden településén.

Ennek érdekében azzal a kéréssel fordult az egyházi gyülekezetekhez, a helyi önkormányzatokhoz, civil szervezetekhez, közbirtokosságokhoz, vállalkozásokhoz, hogy lármafák, máglyák, fáklyák, gyertyák ezreivel tegyék közösségi élménnyé Székelyföld autonómiájának napját.

Az akció az elmúlt években a román hatóságok figyelmét is felkeltette, 2015-ben például a tűzgyújtásra igyekvő Árus Zsoltot saját tűzifájának szállítása miatt bírságolták meg 2000 lejre. Az ügyben per indult, amelynek jogerős ítéletében a Hargita megyei törvényszék törvényesnek találta a bírságolási jegyzőkönyvet. Akkor elhangzott: a törvény értelmében 0,1 köbméter fölötti szállítmányok fuvarozásához kell szállító levelet kiállítani. A Gyergyószéki Székely Tanács elnöke a Strasbourgi emberjogi bíróság elé vitte az ügyet.

Hirdetés