Hihetetlen: Romániának erkölcsi kártérítést kell fizetnie a pedofíliáért elítélt szektavezérnek

Gregorian Bivolaru emberi jogai sérültek az ellene indított büntetőeljárások során – állapította meg az Emberi Jogok Európai Bírósága.
Hirdetés

Gregorian Bivolaru szektavezér csavaros ügyéről többször is írtunk már. A Spirituális Integráció az Abszolútumba (MISA) elnevezésű vallási mozgalom szellemi atyját a román hatóságok 2013-ban – nagy médiacirkusszal övezett, hosszú éveken át tartó eljárás után – hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélték kiskorú megrontása és emberkereskedelem miatt.

A férfit 2004 óta körözte a rendőrség, sokáig külföldön bujdosott: Svédországban 12 évig menedékstátuszt biztosítottak számára. Amikor 2016 februárjában Franciaországban elkapták, kiadatását annak ellenére késleltették, hogy szerepelt az Europol körözési listáján. Bivolaru 2017-ben került feltételes szabadlábra, miután az előzetesben letöltött időszakot levonták a börtönbüntetéséből. A besztercei bíróság szeptember 7-én határozott Bivolaru feltételes szabadlábra helyezéséről. Fellebbezés hiányában a döntés jogerőssé vált, így Bivolarut kiengedik a besztercei börtönből, ahol büntetését töltötte.

Bivolaru álláspontja szerint a hatóságok lejárató sajtókampányt indítottak ellene, megsértették emberi jogait, jogtalanul tartották őrizetben és kényszerítették elmegyógyászati kivizsgálásra, ezért az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. Azzal védekezett, hogy az állítólagos áldozata 17 éves volt, és nem is vallott ellene, amit a hatóságok következetesen figyelmen kívül hagytak.

A strasbourgi bíróság első fokon úgy ítélte meg, hogy Bivolaru jogosult a kártérítésre, amelyet mintegy 1000 euróban állapítottak meg, ugyanakkor a perköltségek – közel 6 ezer euró – kifizetésére kötelezték Romániát.

Kedden másodfokon is döntöttek: 1200 euró erkölcsi kártérítés és 6200 euró perköltség kifizetését szabva meg. A bírák közül hatan Bivolaru mellett szavaztak, egyetlen szavazat szólt ellene.

Hirdetés