Százak haltak meg az indonéziai cunamiban

Egy 7,5-ös erősségű földrengés váltotta ki a szökőárt, amely strandoló embereket is elmosott a partról.
Hirdetés

A pénteki 48-ról legalább 384-re emelkedett az indonéziai földrengés és az utórengések kiváltotta szökőár halálos áldozatainak száma a Sulawesi sziget térségében, írja a Reuters az Indonéziai Katasztrófaelhárító Ügynökség közlésére hivatkozva. Több mint 540 ember megsérült, de ezek még nem a végső számok az ügynökség szerint, nem is kapták meg a részletes jelentéseket, mert a természeti katasztrófa elvágta a kommunikációt az érintett területtel.

A pénteki 7,5-ös erősségű földrengés leginkább a Palu nevű, 380 ezer lakosú várost sújtotta a szigeten. Az ügynökség szóvivője szerint a rengés után kiadott cunamiriadót péntek este sokan nem vették komolyan, folytatták az ünneplést a tengerparton, a 800 km/óra sebességgel közeledő szökőár onnan sodort el sok embert. Több ezer épület (lakóházak, kórházak, szállodák, kereskedelmi központok) összedőlt. A tengerparti várost szombaton utórengések rázták meg, amelyeket három méteres hullámok követtek.

A mentés elkezdődött ugyan, de a műveleteket az is akadályozza, hogy a Paluba vezető főutat földcsuszamlás zárta el, és az áramellátás is megszakadt.

 

Hirdetés

 

A földrengés epicentruma jóval közelebb esett Donggala városához, ahol szintén nagy lehet a pusztítás, de a kommunikáció megszakadása miatt nem tudták felmérni a károkat. Jakarta teherszállító repülőgépekkel küld segélyszállítmányokat a térségbe.

Sokan bírálták a meteorológiai ügynökséget, írja a Reuters, mert kiadott ugyan cunamiriadót, de 34 perccel utána meg is szüntette. A hatóságok azt közölték, a szökőár hullámai a riasztás idején belül érték el Palu melletti partokat. Korábban a katasztrófaelhárítási ügynökség a helyi kórházra hivatkozva azt közölte, 48 ember halt meg a földrengés miatt.

Hirdetés